Άφθες: Τι προκαλεί την εμφάνισή τους;Οι άφθες είναι στοματικά έλκη ή αλλιώς αφθώδη έλκη, τα οποία εμφανίζονται συνήθως στο εσωτερικό των χειλιών ή του μάγουλου. Περιγράφονται ως μικρές πληγές (έλκη) με στρογγυλό σχήμα, λευκοκίτρινη επιφάνεια και ερυθρή περιφέρεια. Ο πόνος είναι έντονος, ειδικότερα όταν τρώτε, πίνετε ή βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Συνήθως, οι άφθες είναι ακίνδυνες και επουλώνονται μόνες τους μέσα σε μία εβδομάδα περίπου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διαρκούν περισσότερο από τρεις εβδομάδες ή εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γεγονός που χρίζει ιατρικής επίσκεψης.

Τι προκαλεί όμως τις άφθες;

Παρακάτω σας παραθέτουμε του παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνισή τους.

  1. Μικροτραυματισμοί του στόματος: Είναι η κύρια και πιο συχνή αιτία εμφάνισης αφθών, που μπορεί να προκληθεί είτε από δάγκωμα των χειλιών, είτε από κατανάλωση αιχμηρού φαγητού, όπως παξιμάδι, είτε από σιδεράκια, είτε από έντονο βούρτσισμα.Οι άφθες αυτής της αιτιολογίας θεραπεύονται σχεδόν άμεσα και μόνιμα μόλις εξαλειφθεί η αιτία που τις προκαλεί.
  2. Αλλεργία σε τροφές ή φάρμακα.
  3. Έλλειψη βιταμινών και σιδήρου, κυρίως λόγω δίαιτας.
  4. Στρες, άγχος και κόπωση.
  5. Ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.
  6. Κληρονομικότητα: Άνθρωποι που ταλαιπωρούνται τακτικά από άφθες έχουν κι άλλα μέλη της οικογένειας τους με παρόμοιο πρόβλημα.
  7. Αυτοάνοσες ασθένειες, όπως δυσανεξία στη γλουτένη, ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn.
  8. Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, ύστερα από χημειοθεραπεία ή προσβολή από τον HIV, καθώς η ανάπτυξη του AIDS εμφανίζει σαν παρενέργεια τις στοματικές άφθες.
  9. Καρκίνος του στόματος: Ένα από τα αρχικά συμπτώματα είναι η εμφάνιση αφθών, οι οποίες αργούν να υποχωρήσουν, εν αντιθέσει με τις κοινές άφθες.

Πηγή

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!