Ο Θ.Προδρομάκης φέρνει την επανάσταση στη διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο HIV! Ο Θέμης Προδρομάκης είναι μόλις 33 ετών και έχει καταφέρει ό,τι άλλοι ονειρεύονται μια ζωή... Κυνήγησε το όνειρό του και με πολύ δουλειά, υπομονή και επιμονή διαπρέπει στο εξωτερικό κάνοντας όλους εμάς περήφανους.

Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Νανοηλεκτρονικής του τομέα Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Southampton και το νέο του ερευνητικό δημιούργημα ουσιαστικά θα βοηθήσει στην πιο οικονομική και άμεση διάγνωση ασθενειών από απλούς ιούς μέχρι κάποιες μορφές καρκίνου! Ο αγγλικός Τύπος το έχει ήδη παρομοιάσει με τη διαγνωστική συσκευή Tricorder του «Star Trek».

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος πρόκειται για μια «απλή» πλακέτα τυπωμένων κυκλωμάτων (PCB) που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά εξαρτήματα ως χημικούς αισθητήρες. Θα συνδέεται σε smartphone και από μία σταγόνα αίμα θα επιτρέπει στον χρήστη να προβαίνει σε άμεση διάγνωση ασθενειών. Όσο για το κόστος; Υπολογίζεται γύρω στα 60 ευρώ.

«Τα τσιπάκια μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τα αντισώματα που θα τοποθετηθούν σε αυτά, ώστε να ανιχνεύουν διαφορετικούς τύπους ιών» λέει ο δρ Προδρομάκης. Για παράδειγμα, εξηγεί, θα μπορούν να ανιχνεύουν μέσα σε ελάχιστα λεπτά τον ιό HIV ή ακόμη και καρκινικούς δείκτες. Επίσης, είναι δυνατή η κατασκευή τσιπ που θα ανιχνεύουν ταυτόχρονα πολλαπλούς δείκτες ασθενειών, ενώ θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για «ακαριαίους» ελέγχους ντόπινγκ.

Τα πρωτότυπα της διαγνωστικής μικροσυσκευής, πιστεύεται ότι θα είναι διαθέσιμα για κλινικές δοκιμές έως τον επόμενο χρόνο.

Στο επιστημονικό έργο του δρ Θέμης Προδρομάκης έχουν αναφερθεί πολύ γνωστές ξένες εφημερίδες, τηλεοπτικά δίκτυα και εκπομπές όπως η Daily Mail, BBC Βreakfast, ITV και The Star.

«Η δουλειά μου είναι άκρως πειραματική και συνεχώς μου αρέσει να δοκιμάζω και να υλοποιώ διάφορες ιδέες χωρίς να με τρομάζουν οι προκλήσεις.» μας τονίζει.

Λίγα λόγια για τον δρ Θέμη

Γεννημένος στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, μεγαλωμένος στο Αίγιο της Αχαΐας ο Θέμης Προδρομάκης όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, τις σπουδές του στο εξωτερικό σίγουρα δεν φανταζόταν την εξέλιξη που θα είχε.

Ολοκληρώνοντας τις προπτυχιακές του σπουδές στο Hull  στο τμήμα ηλεκτρολόγων – μηχανολόγων ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Liverpool (τμήμα τηλεπικοινωνιών και μικροηλεκτρονικής), συνέχισε τις διδακτορικές του σπουδές στο Imperial College London στο τομέα της νανοτεχνολογίας και βιοιατρικής.

Σήμερα, μόλις 33 ετών, είναι αναπληρωτής Καθηγητής (Reader) στο Πανεπιστήμιο του Southampton στο τμήμα Νανοτεχνολίας που αποτελεί το κορυφαίο και πιο εξελιγμένο, σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει καταφέρει να έχει την δική του ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από σχεδόν 20 άτομα εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είναι Έλληνες επιστήμονες που τελειώνοντας τις σπουδές τους στην χώρα μας, αναζήτησαν χώρο εργασίας στο Εξωτερικό.

Παρά το  νεαρό της ηλικίας του, συνεργάζεται με κορυφαίους επιστήμονες όπως με τον γνωστό καρδιοχειρουργό Γιακούμπ , αλλά και με τον Prof. Leon Chua, με τον οποίο μάλιστα συνεργάστηκε στενά - όντας επισκέπτης ερευνητής για έναν χρόνο - στο παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιο του Berkeley.

Σε ερώτηση αν αντιμετώπισε ποτέ ρατσισμό ή προκατάληψη στο εξωτερικό μας απαντά «Όχι, καθόλου. Εννοείται πως συζητούσαμε με φίλους και συναδέλφους μου την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά ποτέ δεν δέχτηκα κάποιο αρνητικό σχόλιο, εξάλλου η κρίση είναι ορατή και στην Αγγλία αλλά και γενικά σε παγκόσμιο επίπεδο.»

-Γιατί επέλεξες το Σαουθάμπτον για εργασία;
«Οποιοσδήποτε “καλός μάστορας” επιλέγει να έχει μαζί του τα καλύτερα εργαλεία. Και πραγματικά τα εργαστήρια που διαθέτει το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον είναι τελευταίας τεχνολογίας με πολλές δυνατότητες.
Έχει πραγματικά μοναδικές εργαστηριακές εγκαταστάσεις (σε παγκόσμιο επίπεδο), ότι καλύτερο για την φύση της έρευνάς μου. Είναι το καλύτερο τμήμα στην Αγγλία (Ηλ. Μηχαν. ΗΥ) με βάση την έγκυρη αξιολόγηση του Guardian. Ενδεικτικά αναφέρω δύο από τους συναδέλφους μου: Sir Tim Berners Lee (inventor of the internet) and Sir David Payne (inventor of Er-doped optical fibres - οι οπτικές ίνες που χρησιμοποιούμε ως επι το πλείστον στις τηλεπικοινωνίες).»

-Βρετανία ή Ελλάδα; Τι προτιμάς και γιατί;
«Βρετανία για δουλειά και Ελλάδα για διακοπές..»

-Τι σημαίνει η Βρετανία για σένα και τι η Ελλάδα;
«Βρετανία: οργάνωση, ευκαιρίες, δυνατότητες.
Ελλάδα: διασκέδαση, χαλάρωση, οικογένεια.»

-Τι σε ενοχλεί πολύ στην Ελλάδα; Τι σου λείπει από τη χώρα σου;
«Με ενοχλεί το γεγονός πως πάντα φταίει κάποιος άλλος. Με ενοχλεί που προβάλλουμε λάθος παραδείγματα προς μίμηση, δίνοντας λάθος μηνύματα στους νέους.
Με ενοχλεί πως για να κάνεις την δουλειά σου, χωρίς να ταλαιπωρηθείς και να πέσεις στα “γρανάζια” της γραφειοκρατίας, θα πρέπει να ξέρεις κάποιον. Πρωτίστως εμένα και της συζύγου μου, μας λείπουν οι οικογένειές μας. Σε δεύτερη φάση, έρχονται άλλα πράγματα όπως : το φαγητό, ο ήλιος, η θάλασσα… τα οποία όμως εκτιμούμε περισσότερο όταν βρισκόμαστε στην Ελλάδα.»

-Θα επέστρεφες κάποια στιγμή μόνιμα εδώ;
«Σίγουρα όχι στο εγγύς μέλλον. Η αλήθεια είναι πως μόλις συνηθίζεις στον τρόπο ζωής εδώ είναι δύσκολο να αλλάξεις.»

-Ψέλνεις κιόλας πες μας λίγα λόγια για αυτό
«Η ψαλτική με ηρεμεί. Εκεί βγάζω την ενέργεια όλης της εβδομάδας… αδειάζω… και ξεκινώ και πάλι. Είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαι από πάρα πολύ μικρή ηλικία, από τα 7 μου έτη. Στην Αγγλία έχω την τύχη να διευθύνω την χορωδία της εκκλησίας του Απ. Ανδρέα στο Kentish Town του Λονδίνου, που απαρτίζεται από 15-20 άτομα (νέοι φοιτητές ή επαγγελματίες που έχουν και αυτοί σαν χόμπι την Βυζαντινή μουσική).»

Ο δρ Θέμης στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικογένεια του και στο πόσο σημαντική είναι για αυτόν. Πώς άραγε συνδυάζει την οικογενειακή ζωή με τις απαιτήσεις της δουλειάς του;

«Η οικογένειά μου είναι το Α και το Ω για εμένα. Η δουλειά μου απαιτεί πολλές ώρες εργασίας (10-12 ώρεςκάθε μέρα) και προφανώς χωρίς την στήριξη της συζύγου μου, Μαρίας Στιβαχτοπούλου – Προδρομάκη, δεν θα μπορούσα να καταφέρω ότι έχω κάνει έως σήμερα. Ιδιαιτέρως τώρα που έχουμε 2 παιδιά, 2.5 και 3.5 ετών. Η αλήθεια είναι πως τις εργάσιμες ημέρες η επαφή μου με τα παιδιά μου είναι αρκετά περιορισμένη, γι΄ αυτό το Σαββατοκύριακο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη σύζυγο και τα παιδιά μου.»

Τέλος, αναφέρθηκε στα όνειρα του αλλά και στο πώς φαντάζεται τον εαυτό του σε 20 χρόνια από τώρα.
«Λένε ότι όταν κάνεις όνειρα ο Θεός γελά μαζί σου. Αυτό που θέλω είναι να συνεχίσω να κάνω την δουλειά μου όσο καλύτερα γίνεται και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν… Άλλωστε η ζωή μου έχει διδάξει, ότι η προσπάθεια στο τέλος πάντα επιβραβεύεται.

Εύχομαι και ελπίζω η καθημερινότητά μου να μην είναι πολύ διαφορετική από ότι είναι σήμερα.»

602756_3914559994731_398079322_n.jpgΣυνέντευξη στην Μαρία Κυπραίου

Πηγή

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!