Η χορήγηση των στάνταρτ φαρμάκων αμέσως μετά τη μόλυνση μπορεί να προσφέρει «λειτουργική ίαση» σε ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που μολύνονται με ΗΙV. Το συμπέρασμα προέρχεται από γαλλική μελέτη, η οποία εξετάζει 14 ασθενείς που διέκοψαν τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς καμία παρενέργεια.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται την Παρασκευή στην επιθεώρηση PLoS Pathogens, έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση γιατρών στις ΗΠΑ ότι θεράπευσαν από τον HIV ένα βρέφος οροθετικής μητέρας, στο οποίο χορηγήθηκαν φάρμακα αμέσως μετά τη γέννηση.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο ιός δεν εξαλείφθηκε πλήρως από τον οργανισμό των ασθενών, οπότε κανείς δεν μπορεί να μιλά για πραγματική ίαση. Ωστόσο τα επίπεδα του ιού παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και οι τυχεροί ασθενείς ζουν πλέον χωρίς φάρμακα, ορισμένοι εδώ και μια δεκαετία.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα του Δρ Ασιέ Σαέζ-Σιριόν στο Ινστιτούτο Παστέρ εκτιμά ότι η πιθανότητα λειτουργικής ίασης για έναν οποιοδήποτε ασθενή είναι μικρή κυμαίνεται από 5 έως 15 τοις εκατό.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν επίσης ότι οι ασθενείς στους οποίους παρατηρήθηκε το φαινόμενο δεν ανήκουν σε μια σπάνια κατηγορία ανθρώπων -περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού- που απαλλάσσονται αυθόρμητα από τον ιό ακόμα και χωρίς φάρμακα.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο πολλαπλασιασμός του ιού εμποδίζεται από συγκεκριμένες γονιδιακές ποικιλομορφίες.

Αντίθετα, στην περίπτωση των ασθενών της Γαλλικής Μελέτης ο μηχανισμός της λειτουργικής  θεραπείας παραμένει αδιευκρίνιστος.

Όπως και στην περίπτωση του βρέφους που θεραπεύτηκε στις ΗΠΑ, οι Γάλλοι ερευνητές υποθέτουν ότι η έγκαιρη χορήγηση φαρμάκων εμποδίζει τον ιό να κρυφτεί μέσα σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Και οι 14 περιπτώσεις αφορούν ασθενείς που ξεκίνησαν την αντιρετροϊκη θεραπεία εντός 10 εβδομάδων από την αρχική μόλυνση.

Σχετικά λίγοι ασθενείς προλαβαίνουν να διαγνώσουν την πάθησή τους σε αυτό το χρονικό παράθυρο.

Newsroom ΔΟΛ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!