Ο Σπύρος Βαρβέρης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη»

Τη συνέντευξη πήρε η Δανάη Ψωμοπούλου

Απαιτείται ιδιαίτερη στήριξη προς τις/τους λεσβίες, γκέι, αμφιφυλόφυλους/ες, τρανσεξουαλικούς/ές, διεμφυλικούς/ές (Λε.Γκ.Α.Τ.) από τους Δήμους;

Ναι, γιατί αυτοί βρίσκονται σε υποδεέστερη κατάσταση και η απλή νομική ισότητα δεν τους καθιστά ουσιαστικά ισότιμους πολίτες. Όμοια ισχύει με την ισοπολιτεία των γυναικών. Οι γκέι δεν έχουν την ίδια ηλικία ενηλικίωσης με τους ετεροφυλόφιλους. Γάμος και Σύμφωνο Συμβίωσης δεν μπορεί να συναφθεί από άτομα του ίδιου φύλου, συχνά υφίστανται αρνητικές διακρίσεις στη δουλειά, σε ορισμένα κόμματα -ακόμα και από την εκκλησία-κρυφά ή φανερά (π.χ. οι πρόσφατες δηλώσεις του Δήμαρχου Πειραιά, οι ειρωνείες και συκοφαντίες του δημοσιογράφου Βερύκιου).

Αυτές οι διακρίσεις επιβάλλονται από θεσμούς και μεμονωμένους πολίτες. Τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι Δήμοι;
Η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων δεν έχει κάνει τίποτε. Στις εξαιρέσεις συγκαταλέγεται ο Δήμος της Θεσσαλονίκης που πρωτοστάτησε στη διοργάνωση του «Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride)» και μέσα από ορισμένες δομές του στήριξε τις συλλογικότητες της πόλης και μαζί με αυτές και το κίνημα των Λε.Γκ.Α.Τ.: παροχή ραδιοφωνικής εκπομπής και μέσω της «Πρωτεύουσας Νεολαίας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 2014». Ωστόσο, τα παραπάνω θετικά σαφώς δεν αρκούν. Υπάρχουν δυνατότητες προς αξιοποίηση.

Τι συγκεκριμένα θα μπορούσε να γίνει από τους Δήμους;
Το ΛεΓκΑΤ κίνημα επεξεργάζεται προτάσεις. Στη Θεσσαλονίκη, η «Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο» διατύπωσε μια πολυπαραμετρική πρόταση για θεσμικές αλλαγές. Αυτή αφορά σε ενέργειες που ενδιαφέρουν όλες τις συλλογικότητες της πόλης, ενέργειες που αυξάνουν την ορατότητα των ΛεΓκΑΤ προσώπων και προτάσεις για άμεση στήριξή τους. Ο πυρήνας όσων πρόσφατα εξέφρασε ο Γ. Σακελλαρίδης σε σχετική συνέντευξη, αναλύεται και εξειδικεύεται στις προτάσεις της «Σύμπραξης», προτάσεις που αποδέχτηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη», Τρ. Μηταφίδης, αλλά και άλλες παρατάξεις, όπως η κ. Ελ. Ιωαννίδου και οι «Γειτονιές σε Δράση – Οικολογία». Ειδικότερα οι Δήμοι μπορούν να εξασφαλίσουν: Στέγη – εντευκτήρια για τις οργανώσεις της πόλης. Σήμερα, οι μικρότερες από αυτές συνθλίβονται από την έλλειψη διαθέσιμων χώρων. Οργάνωση των βιβλίων των δημοτικών βιβλιοθηκών, ανά θεματική αφορούσα τις κοινωνικές ομάδες, όμοια όπως οργανώνουν τα ράφια τους τα μεγάλα βιβλιοπωλεία του εξωτερικού. Παροχή διαλέξεων για την ομοφυλοφιλία και διεμφυλικότητα στα δημοτικά Πανεπιστήμια και στις λέσχες ανάγνωσης των δημοτικών βιβλιοθηκών. Σεμινάρια προσανατολισμένα στους υπαλλήλους των Δήμων, με εμπλοκή των ΛεΓκΑΤ ακτιβιστών. - Τηλεφωνική Γραμμή για συμβουλευτική, καταγραφή θυμάτων βίας και στήριξη. Καθιέρωση του Άτυπου Γάμου, στο πρότυπο των γάμων στο Λονδίνο και αλλού. Δημιουργία ψηφιακού Αρχείου Ενημέρωσης για την ομοφυλοφιλία - αμφιφυλοφιλία - διεμφυλικότητα, αλλά και για άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Συνέχιση της στήριξης του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη. Σε Δήμους όπου δεν υπάρχει, στήριξη σχετικών πρωτοβουλιών. Στήριξη του Φεστιβάλ ΛεΓκΑΤ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Όπου δεν υπάρχει, στήριξη σχετικών πρωτοβουλιών.

Πώς θα μπορούσαν άμεσα να στηριχτούν οι ανθρωπιστικές δράσεις και ειδικότερα οι ΛεΓκΑΤ;
Οι δήμαρχοι και οι παρατάξεις τους πρέπει να τολμήσουν. Η υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων θα απελευθέρωνε τα μεμονωμένα άτομα από ενοχές, φόβους και φοβίες, θα αφαιρούσε από τους γονείς τους το φόβο για κοινωνική τους κατακραυγή και θα εκλογίκευε την σκέψη της υπόλοιπης κοινωνίας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!