Ειρήνη Πετροπούλου
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος για το Δήμο της Αθήνας
Συνδυασμός "Ανοιχτή Πόλη"
Επικεφαλής Ελένη Πορτάλιου

1. Γιατί αποφάσισες να κατέβεις στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα, όταν μου έκανε πρόταση ο συνδυασμός «ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΗ» της κας Ε. Παρταλιού, ήταν η εμφάνεια (δηλαδή, το visibility) και αν σκεφτούμε ότι με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» έχει ουσιαστικά μειωθεί ο αριθμός των θέσεων που μπορούν να καταλάβουν οι γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν ένας λόγος παραπάνω.

2. Με ποια κριτήρια επέλεξες τον συνδυασμό με τον οποίο κατεβαίνεις; Αν σου γινόταν πρόταση από κάποιον άλλο συνδυασμό τι θα έκανες;

Έπαιξε ρόλο το ότι η πρόταση έγινε από συνδυασμό που βρίσκεται πολύ κοντά στα πολιτικά μου πιστεύω, ότι ηγείται γυναίκα και ότι ο ίδιος ο συνδυασμός – με όλα τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν – δείχνει μια τάση να «σπάσει τον πάγο». Θεωρητικά, βέβαια, όλα αυτά. Το επί της ουσίας θα φανεί καθ’ οδόν.

Θα απέρριπτα ασυζητητί την όποια ανάλογη πρόταση μου έκανε άλλος συνδυασμός για το ηλίου φαεινότερο: θα είχε ψηφοθηρική τάση. Οι γλάστρες είναι για τις αυλές, τα μπαλκόνια και τις ταράτσες και όχι ανάμεσα μας.

3. Πες μας τρεις λόγους γιατί να σε ψηφίσει κάποιος γκέι η μια λεσβία..... και όχι μόνο

Όταν κατεβαίνουν στα κοινά λεσβίες, γκέι, αμφί ή και τρανς άτομα και δεν κρύβουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους, δίνουν σαφέστατα ελπίδες σε χιλιάδες κόσμο από εμάς που αναγκάζεται να κρύβεται για τους δικούς του λόγους.

Γιατί σπάει η ομοφοβία και αυτός ο μύθος ότι ένας άνθρωπος με ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό κρίνεται a priori ανίκανος να συνεισφέρει στα κοινά.

Γιατί αν δεν υποστηρίξουμε τον κόσμο που παλεύει για εμάς τότε ποιαν-ποιόν θα υποστηρίξουμε; Αυτόν που απλώς μας τάζει χωρίς να κάνει τίποτα; Έχουμε μάθει να ψηφίζουμε με κάποια κριτήρια. Ας μπει και αυτό το κριτήριο στις επιλογές μας.

4. Πως σκοπεύεις να στηρίξεις την πλήρη θεσμική εξίσωση των LGBT ατόμων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο;

Κατ’ αρχάς είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε για θέσεις και οφίτσια, συν τοις άλλοις κατεβαίνω στην Δήμο Αθηναίων που είναι πραγματικά πολύ άτσαλος στο συγύρισμα του. Από την άλλη, διαθέτει την κατάλληλη υποδομή (ραδιοφωνικό σταθμό, αίθουσες, πνευματικά κέντρα κλπ) τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προβολή lgbt ζητημάτων είτε με την οργάνωση μιας ημερίδας ή με ομιλίες και ενημέρωση και, γιατί όχι, με κάποια εκπομπή στον ίδιο τον 9,84 που θα γίνεται σε τακτική βάση.

Ιδέες και προτάσεις υπάρχουν, αλλά θέλουν δουλειά εκ των έσω για να υλοποιηθούν ακόμα και αν αυτό σημαίνει ανοικτή ρήξη με τον κοινωνικό συντηρητισμό και την ομοφοβική εσωστρέφεια που διέπει μέχρι στιγμής τον Δήμο της Αθήνας.

5. Σε ποια LGBT θέματα μπορεί να στηρίξει η δημοτική αρχή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της;

Ανέφερα ήδη μερικά παραπάνω. Η εκάστοτε Δημοτική Αρχή θα μπορούσε (και αυτό γιατί είναι μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της) να πάρει υπό την αιγίδα της το Φεστιβάλ Περηφάνιας Athens Pride και να προσφέρει την υλοτεχνική υποδομή ώστε και σε μεγαλύτερη πλατεία να γίνει και να διαρκεί δύο ή τρεις ημέρες. Αντ’ αυτού μας δίνονται κάθε χρόνο λιγότερα από τα βασικά που ζητάμε και ευτυχώς που διαθέτουμε μια πολυπληθή ομάδα εθελοντριών και εθελοντών που έρχονται να καλύψουν τα κενά.

Συν τοις άλλοις, μια τόσο κλειστοφοβική αντίληψη δεν δίνει έρεισμα και σε άλλους δήμους να πράξουν το ίδιο με αποτέλεσμα να μην γίνεται τίποτα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, των σεξιστικών στερεοτύπων και – ακόμα βαθύτερα – της αναγνώρισης των ζευγαριών του ίδιου φύλου ως οικογένειας.

6. Ποια είναι η θέση σας στα ακόλουθα θέματα;

- Γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου;
- Σύμφωνο συμβίωσης;
- Τεκνοθεσία
- Διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό στην καθημερινότητα.
- LGBT ορατότητα
- Κληρονομικά

Όλα αυτά τα θέματα δεν είναι ξέχωρα μεταξύ τους. Αφορούν μια συνταγματικώς κατοχυρωμένη ισονομία και ισοπολιτεία όπου δεν προάγεται ο ένας σεξουαλικός προσανατολισμός σε βάρος του άλλου. Είναι αδιανόητο μια χώρα-μέλος της ΕΕ να μην έχει προβλέψει στην επίλυση τους και αυτή τη στιγμή να σύρονται, από την μια μεριά, δύο ζευγάρια στα δικαστήρια γιατί εφάρμοσαν το αυτονόητο στον πολιτικό γάμο, και από την άλλη το Σύμφωνο Συμβίωσης να άγεται και να φέρεται είτε ως Σ/Ν στην Βουλή ή ως θέμα μελέτης της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την Τροποποίηση Διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου. Ζήτησα, μάλιστα, από την πρώτη στιγμή που έμαθα για αυτή την επιτροπή να γίνει μια συνάντηση με τα μέλη της ώστε να ακούσουν και την δική μας πλευρά και, παράλληλα, η ΟΛΚΕ έχει ήδη αποστείλει στην ΓΓΙΦ κα Μ. Στρατηγική την ανάλυση-μελέτη της για τα ομόφυλα ζευγάρια ώστε να προωθηθεί στην επιτροπή.

Θεωρώ αδιανόητο το ότι πάει να διαμορφωθεί ένα νομικό καθεστώς για εμάς χωρίς εμάς.

Αν εδώ προσθέσουμε και το γεγονός ότι μόνο ένας δήμαρχος, ο κ Αλιφέρης στην Τήλο, εφάρμοσε κατά γράμμα το τι ορίζει το Οικογενειακό Δίκαιο για τον πολιτικό γάμο (ενώ κάποιοι άλλοι ακόμα ψάχνουν το νομικό πλαίσιο παρά τα όσα μας είχαν υποσχεθεί), τότε μπορούμε να καταλάβουμε σε τι χώρα ζούμε!

Τέρμα τα ψέματα και οι υποσχέσεις. Το πάγιο και διαρκές αίτημα μας είναι η διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου όπου τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα έχουν αναγνώριση, κατοχύρωση και θα πάρουν υπόσταση. Η πολιτεία έχει φροντίσει σε άλλες περιπτώσεις να βρει λύση στο όποιο «κενό νόμου» αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη ώστε τα πράγματα να γίνουν σαφή και να μην επιδέχονται παρερμηνείας, είτε με Προεδρικά ή με Υπουργικά Διατάγματα.

Στην παρούσα περίπτωση πού είναι η πολιτική βούληση;

7. Ποια είναι η γνώμη σας για τα πρόσωπα της πολιτικής και δημόσιας ζωής τα οποία ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι είναι γκέι και λεσβίες δεν βγαίνουν ανοιχτά προς τα έξω;

Το ουσιαστικό πρόβλημα, έτσι όπως το βλέπω, δεν είναι αν θα δηλώσει ένας γκέι ή μια λεσβία ανοικτά τον σεξουαλικό προσανατολισμό που έχει, αλλά πόσο μπορεί να βοηθήσει την ευρύτερη lgbt κοινότητα και πόσο θα υποστηρίξει λόγω και έργω τα αιτήματα της. Μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος και σε κέντρα λήψης αποφάσεων. Ευχής έργον θα ήταν να μην κρυβόμαστε πίσω από το δακτυλάκι μας…

Η σκληρή πραγματικότητα μας έχει αποδείξει πλειστάκις ότι μια «καρέκλα» μπορεί πολύ εύκολα να εξαγοράσει συνειδήσεις, αξιοπρέπεια και σιωπή. Αυτή η εξαγορά κάνει κακό σε όλες και όλους εμάς που μοχθούμε για ανθρωπιά σε μια πραγματικά απάνθρωπη χώρα του Μνημονίου, του ΔΝΤ και της Τρόικας.

Οφείλουμε ως ενεργές πολίτισσες και ενεργοί πολίτες να σκεφτόμαστε και αυτό το κριτήριο όταν ψηφίζουμε. Η ψήφος μας να πιάνει τόπο και να μην «εξαφανίζεται» σε διάφορα μαγειρέματα…

8. Ποιο είναι το όραμα σας για την γκέι κοινότητα στην Αθήνα όπου και κατεβαίνεις;

Μια hot και ασφαλή πόλη όπου δεν θα φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε χέρι-χέρι ή αγκαλιά με το ταίρι μας, όπου δεν θα κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα και η ζωή μας όταν βγαίνουμε από κάποιο γκέι χώρο διασκέδασης, όπου ο χώρος εργασίας μας θα κρίνει όχι με βάση ποια-ος μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι μαζί μας αλλά με τις πραγματικές μας ικανότητες και προσόντα, όπου το Ληξιαρχείο ή κάποια άλλη κρατική αρχή δεν θα γουρλώνει τα μάτια κάθε φορά που ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου φέρνει για καταχώρηση ένα δικαιολογητικό που αποδεικνύει την οικογενειακή του σχέση…

Όταν η lgbt κοινότητας ολόκληρης της Ελλάδας αποδεσμευτεί από τέτοιες τροχοπέδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε χαμόγελα. Είναι αδύνατον μέσα σε λίγες αράδες να αναπτύξουμε το πόσο αρνητικά επιδρά ο κοινωνικός και θεσμικός ρατσισμός, ο ετεροσεξισμός, η ομοφοβία και ο κοινωνικός συντηρητισμός στην καθημερινότητα μας. Πόσο μάλλον, να δηλώσουμε την αντίθεση μας με μια απλή διακήρυξη…

9. Πως πιστεύεις ότι θα βοηθούσε η ύπαρξη ενός LGBT κοινωνικού κέντρου στα πλαίσια του δήμου και πως θα μπορούσε να εξασφαλιστεί; Θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από την επίσημη εποπτεία κάποιας LGBT οργάνωσης;

Η Αθήνα θα μπορούσε να είχε δώσει πρώτη το παράδειγμα προσφέροντας έναν χώρο που θα λειτουργούσε ως lgbt κοινωνικό κέντρο σύμφωνα με το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και όχι να «εξαφανίζει» τα αδέσποτα και τους άστεγους εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων… Φυσικά και ένας τέτοιος χώρος θα βοηθούσε άμεσα την lgbt κοινότητα εφόσον η δομή και οι υπηρεσίες του θα παρέχονταν από εμάς για εμάς. Ο δήμος θα μπορούσε να τον θέσει υπό την αιγίδα του και να φροντίσει ώστε να τον υποστηρίζει οικονομικά. Δεν θα άφηνα στο κράτος την γενική εποπτεία του γιατί η πείρα μας έχει διδάξει ότι όσο υπάρχουν χρήματα όλα είναι καλά και ρόδινα. Μόλις κλείσει η στρόφιγγα τα πάντα μαραζώνουν. Φέρνω ως παράδειγμα την Γραμμή SOS για τα θύματα οικογενειακής βίας και τις περιπέτειες που πέρασε… τις υπηρεσίες της γραμμής αυτής είχαν χρησιμοποιήσει πολλά γκέι άτομα.

Εννοείται ότι η γενική εποπτεία αναγκαστικά πέφτει στα χέρια μιας lgbt ΜΚΟ οργάνωσης. Βέβαια, το όλο εγχείρημα θέλει και μελέτη και προγραμματισμό, αλλά φανταστείτε ένα κέντρο όπου θα μπορείς να πιεις καφέ, να συζητήσεις, να δεις κάποια έκθεση ή να παρακολουθήσεις κάποια εκδήλωση ή προβολή. Παράλληλα, να έχεις μια γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης που θα λειτουργεί από ομάδα ειδικών του κλάδου ψυχικής υγείας, ένα κέντρο πληροφόρησης για θέματα hiv/aids

10. Σχετικά με την κατάσταση στην κοινότητα πολλοί κάνουν λόγο για μια οργάνωση ομπρέλα. Ποια πιστεύεις ότι θα πρέπει να είναι αυτή η οργάνωση ομπρέλα και πως θα πρέπει να δράσει;

Η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα λειτουργούν διάφορες μικρές ομάδες και ακόμα λιγότερες ΜΚΟ με κάποιο lgbt αντικείμενο. Αυτό που μας λείπει είναι οι κρίκοι συνεργασίας. Συνεπώς, η δημιουργία μιας οργάνωσης-ομπρέλας θα έχει λόγο ύπαρξης όταν αναλαμβάνει να συγκεντρώσει διάφορα αιτήματα από τις υπόλοιπες ομάδες και να τα προωθήσει στον κρατικό μηχανισμό. Αυτό είναι το θεσμικό σκέλος. Το πιο κοινωνικό σκέλος είναι να λειτουργεί ως συνιστώσα συνεργασίας μεταξύ όλων των ομάδων της κοινότητας. Δεν μπορείς να ξέκοψες την θεσμική δράση από την συνεργασία γιατί έτσι δημιουργείς μια υπεροργάνωση που δεν έχει λόγο ύπαρξης στην Ελλάδα γιατί σιγά-σιγά θα καταντήσει γραφειοκρατικός οργανισμός και τίποτα άλλο.

11. Ένα τελευταίο μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις σε όλη την κοινότητα;

Θα χρησιμοποιήσω το σλόγκαν του τελευταίου Athens Pride: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ». Ήταν πραγματικά ευρηματικό γιατί έδειχνε ότι υπάρχουμε όσο και αν κάποιες δυνάμεις προσπαθούν να μας εξαφανίσουν. Να προσθέσω εδώ και ένα άλλο: «Γίνε η φωνή σου!». Αυτή τη φωνή θέλουμε, άλλωστε, δυνατή και στεντόρεια!

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!