Υπέρ της αναγνώρισης ταυτότητας φύλου των διεμφυλικών η ΕΕΔΑΈκθεση με θέμα «Διεμφυλικά Άτομα και Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου» έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Με αυτήν προτείνει την πλήρη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως θεμελιώδους διάστασης της προσωπικότητας του προσώπου και της δυνατότητας αλλαγής των εγγράφων ταυτοποίησης των διεμφυλικών ατόμων με βάση τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου τους.

Επισημαίνει δε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται χωρίς την προϋπόθεση μη αναστρέψιμων χειρουργικών επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου ή άλλων ιατρικών διαδικασιών.

Ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο

Η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), είναι ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας, αρμόδιο για τη διαρκή παρακολούθηση της εξέλιξης των θεμάτων προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά την ανταλλαγή εμπειριών σε διεθνές επίπεδο με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

PDF iconΗ έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Στην έκθεσή της αναφέρεται στο δικαίωμα των διεμφυλικών στη καθολική απόλαυση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Επίσημαίνει τις προκλήσεις και τα εμπόδια για την απόλαυση των δικαιωμάτων τους και ζητά την άρση των αποκλεισμών και των διακρίσεων μέσω της νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, αλλά και άλλων συστάσεων.

Προτάσεις της Επιτροπής

Η ΕΕΔΑ προτείνει μεταξύ άλλων:

• Πλήρη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως θεμελιώδους διάστασης της προσωπικότητας του προσώπου και της δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων ταυτοποίησης των διεμφυλικών ατόμων με βάση τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου τους, χωρίς την προϋπόθεση μη αναστρέψιμων χειρουργικών επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου ή άλλων ιατρικών διαδικασιών.

• Τροποποίηση της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων με ρητή συμπερίληψη της ταυτότητας φύλου μεταξύ των λόγων διάκρισης και κύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

• Πλήρη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και ιατρικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου, εφόσον αυτές επιλέγονται ελεύθερα, ασφαλιστικής τους κάλυψης και αποκατηγοριοποίησης της διαφυλικότητας.

• Συλλογή συγκρίσιμων στοιχείων και δεδομένων αναφορικά με την κατάσταση των διεμφυλικών ατόμων και την αποτελεσματικότερη προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους.

• Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων.

Γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες

Η έκθεση έρχεται ως συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης του Συνηγόρου του Πολίτη που συνηγορούσε προς την κατεύθυνση της θέσπιση γρήγορων, διαφανών, εύκολα προσβάσιμων διαδικασιών αλλαγής των στοιχείων αστυνομικής ταυτότητας των διεμφυλικών ατόμων.

PDF iconΗ ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), έπειτα και από την έκθεση της ΕΕΔΑ, καλεί τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να νομοθετήσουν για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ακολουθώντας τόσο το Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης της 22ας Απριλίου, όσο και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Έτσι επισημαίνουν ότι θα δοθεί η δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές ή άλλες προϋποθέσεις.

Πηγή

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!