«Παραθυράκι» για σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάριαΓια τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της Δικαιοσύνης μίλησε ο Νίκος Παρασκευόπουλος από το βήμα της βουλής προναγγέλοντας και ρύθμιση για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για νέα μορφή συμφώνου κοινωνικής συμβίωσης με αναγνώριση γάμου ομοφύλων και ετεροφύλων ζευγαριών. 

Έκανε, ακόμη, λόγο για νέες εγγυήσεις ελευθερίας του Τύπου ώστε να διασφαλίζονται οι πολίτες από το γνωστό φαινόμενο κιτρινισμού και να αποθαρρύνονται από την άλλη οι υπέρμετρες αποζημιώσεις που μπορεί να λειτουργήσουν σαν άτυπη λογοκρισία, καθώς και θέματα που αφορούν την αντιρατσιστική νομοθεσία που δεν καλύπτει ισομερώς το πεδίο του ρατσιστικού λόγου και πράξεων.

Επίσης θα υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού ενώ αντίστοιχο σχέδιο θα υπάρξει για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βραδύτητας στην απονομή δικαιοσύνης, ενώ προανήγγειλε ουσιαστικές και δικονομικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ρυθμίσεις για τη φοροδιαφυγή αλλά και ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη με εξορθολογισμό των τελών και παράβολων ώστε να διευκολύνονται οι αδύνατοι. 

Επίσης θα προχωρήσει η αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, η αναμόρφωση του οργανωτικού πλαισίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών, μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης, όπως η θεσμοθέτηση συστήματος συμβιβαστικής επίλυσης των διαφορών. Προβλέπονται και μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα περί δικηγόρων, με συμμετοχή των αρμοδίων στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και άλλα συναφή.

Απολύσεις κρατουμένων ειδικών κατηγοριών

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που πρέπει να προχωρήσουν για το σωφρονιστικό σύστημα, ο υπουργός είπε ότι η δικαιοσύνη δεν εκδικείται και επισήμανε τα εξής: «Παρά τις συγκρουσιακές αντιλήψεις, στην πραγματικότητα η ασφάλεια και ο ανθρωπισμός διασφαλίζονται συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. 

Οι ασπίδες κατά της αποτροπής του εγκλήματος μετά την αποφυλάκιση είναι η κατάρτιση του κρατουμένου, η εκπαίδευσή του, η διατήρηση δεσμών με την οικογένεια και στη συνέχεια η μέριμνα για την επανένταξή του. Η πολιτική αποσυμφόρησης των φυλακών που ολοκληρώθηκε πλέον με την εφαρμογή του Ν. 4322 δεν ήταν μόνο ένα δικαιοκρατικό αίτημα και μια προσαρμογή στις διεθνείς επιταγές ανθρώπινων δικαιωμάτων και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η χώρα μας έχει πληρώσει πρόστιμα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τις συνθήκες στις φυλακές και απειλούνται και νέες καταδίκες».

«Είναι σαφές λοιπόν ότι η αποσυμφόρηση αποτέλεσε το αναγκαίο πρώτο βήμα, την αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη ώστε πλέον να αναπτυχθούν δομές που θα καταπολεμούν τη φθοροποιό απραξία και θα μεθοδεύουν την επανένταξη και επίσης θα παρέχουν φροντίδα προς τις πιο ευάλωτες ομάδες κρατουμένων», είπε ο υπουργός.

Υγειονομική περίθαλψη κρατουμένων

Ο κ. Παρασκευόπουλος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων και ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα θα λειτουργήσει Μονάδα Απεξάρτησης στις Φυλακές Διαβατών. Η ανάπτυξη του συστήματος απεξάρτησης εντός αρχικά και στη συνέχεια εκτός των φυλακών, ήδη έχει αρχίσει. Σχετικές μονάδες σωματικής και ψυχολογικής απεξάρτησης οργανώνονται σε 20 φυλακές της χώρας. Επίσης θα τεθούν σε λειτουργία τρία νέα σχολεία εντός των φυλακών, στα Χανιά, στο Δομοκό και στη Νιγρίτα. Για πρώτη φορά θα υπάρξει μελέτη οικονομικών στοιχείων για τη φυλακή, σύμφωνα με τον υπουργό.

Πηγή

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!