Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ

Τα κόκκινα φανάρια αργοσβήνουν στο Αμστερνταμ, καθώς ο δήμαρχος, Τζομπ Κοέν, αποφάσισε να κλείσει άμεσα το ένα τρίτο των οίκων ανοχής και πολλά καφέ όπου καταναλώνεται νομίμως ινδική κάνναβη. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ψήφισε υπέρ της απόφασης στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές οι «βιτρίνες» όπου εκδίδονται οι γυναίκες και τα ναρκω-καφέ είναι μηχανή παραγωγής μαύρου αδήλωτου χρήματος που ενισχύει εγκληματικές ομάδες. Αστυνομική έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι οίκοι ανοχής και τα καφέ ελέγχονται από μια στενή ομάδα 16 ατόμων που σχετίζονται με συμμορίες οι οποίες εξωθούν συχνά με τη βία κοπέλες -κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη- στην πορνεία, παρά τη θέλησή τους, και με εμπόρους ναρκωτικών.

Χωρίς αποδείξεις

Οι αστυνομικές αρχές βρήκαν ενδείξεις, όχι όμως και αποδείξεις που θα μπορούσαν να σταθούν σε δικαστήριο. Παρ' όλ' αυτά, ξεκίνησαν μια εκστρατεία «καθαρισμού» της πόλης. «Θέλουμε να χτυπήσουμε τους παραβάτες του νόμου, όχι τους οίκους ανοχής», ισχυρίζεται ο Κοέν. Ομως, ποιο είναι τελικά το πρόβλημα; Το οργανωμένο έγκλημα ή η φοροδιαφυγή και τα άδεια ταμεία του δήμου του Αμστερνταμ; Και το σημαντικότερο: Είναι αυτή η απόφαση δηλωτική του τέλους της ολλανδικής ανεκτικότητας; Σηματοδοτεί μια συντηρητική στροφή σε πουριτανικές αξίες;

Ο δήμος άρχισε να εφαρμόζει το πνεύμα και το γράμμα του νόμου που προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες των «σπιτιών» και των καφέ είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αίτηση στον δήμο για να πάρουν άδεια λειτουργίας και να την ανανεώνουν σε ετήσια βάση. Με τη βοήθεια τράπεζας δεδομένων που περιείχε τις φορολογικές δηλώσεις, τους ισολογισμούς των εταιρειών, το ποινικό μητρώο των ιδιοκτητών και πολλά άλλα στοιχεία, ανακάλυψαν ότι το ένα τρίτο από τα «σπίτια» λειτουργούσε παράτυπα, ακόμη και παράνομα.

Μόνο ένας από τους 16 βαρόνους της νύχτας του Αμστερνταμ, ο Τσαρλς Γκέερτς, γνωστός με το προσωνύμιο «χοντρός», ήταν ιδιοκτήτης 51 κατοικιών που είχαν μετατραπεί σε «βιτρίνες» και στέγαζαν εκατοντάδες κοπέλες σε 24ωρη βάση. Οι αρχές τον υποχρέωσαν να έρθει σε συμβιβασμό: Ο Γκέερτς θα πουλήσει τις κατοικίες-βιτρίνες του στην NV Stadsgoed, μια κατασκευαστική εταιρεία που αναπτύσσει εμπορικά κέντρα και συγκροτήματα κατοικιών, αντί 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρήματα που θα πάρει απαγορεύεται να τα επενδύσει στη βιομηχανία του σεξ οπουδήποτε στην Ολλανδία και του απαγορεύεται να τα αξιοποιήσει σε άλλη δραστηριότητα εντός της περιοχής με τα κόκκινα φανάρια.

Σε περίπτωση που δεν θα συμφωνούσε, απλά δεν θα του ανανέωναν τις άδειες λειτουργίας επικαλούμενοι τυπικές παραβάσεις. Ο Γκέερτς θα μπορούσε να πάει στα δικαστήρια, αλλά εν τω μεταξύ τα σπίτια θα έμεναν κλειστά. Στην πράξη τον ανάγκασαν να αποσυρθεί από τη «βιτρίνα» του, αλλά κράτησε και νομιμοποίησε τα κέρδη του.

Ο δήμος θα συμμετέχει στο κατασκευαστικό σχήμα με 15 εκατομμύρια δολάρια και τα «σπίτια» θα μεταβληθούν σε πολυτελείς κατοικίες και καταστήματα που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Μαζί με τα σπίτια του Γκέερτς, θα κλείσουν άλλες 37 «επιχειρήσεις παροχής σεξουαλικών υπηρεσιών» μικρότερων ιδιοκτητών.

Ομως, η εκστρατεία του δήμου μοιάζει περισσότερο με μια επιχειρηματική πράξη παρά με χτύπημα κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Οι κοπέλες που δουλεύουν στις «βιτρίνες» είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν άδεια, περνούν από ιατρικούς ελέγχους, πληρώνουν 100 ευρώ ημερήσιο ενοίκιο (με απόδειξη και χωρίς «καπέλο» στον ιδιοκτήτη ιδιώτη που έχει την άδεια, πληρώνουν φόρους και πολλές είναι συνδικαλισμένες στην ένωση «Η Κόκκινη απειλή» όπως ονομάζεται το συνδικαλιστικό τους σωματείο.

Φεμινίστριες - πόρνες

Οι συνδικαλισμένες πόρνες του Αμστερνταμ, που έχουν φεμινιστικές καταβολές, μάχονται αποφασιστικά την παράνομη διακίνηση γυναικών, συνεργάζονται με την αστυνομία για την εξάρθρωση παράνομων δικτύων, αλλά μάχονται εξ ίσου για τα δικαιώματα των γυναικών που αποφασίζουν οι ίδιες να εξασκήσουν το αρχαιότερο επάγγελμα.

Η εκπρόσωπός τους, Μέτιε Μπλακ, τόνισε ότι συμφωνεί με την τήρηση των νόμων, αλλά πρέπει να συνεχίσει η νόμιμη πορνεία στο Αμστερνταμ, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους (εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται τις βιτρίνες και τα καφέ αφήνουν τεράστια ποσά στην πόλη) αλλά και για λόγους ουσίας.

Η ίδια η αστυνομία παραδέχθηκε ότι το σφράγισμα των πρώτων οίκων ανοχής που ήταν υπό τον έλεγχο της πολιτείας μετέφερε τις κοπέλες στον δρόμο ή σε κρυφά ανεξέλεγκτα σπίτια. Με τη νόμιμη πορνεία υπό διωγμόν, το έγκλημα ανθεί και οι κοπέλες γίνονται -ως παράνομες- έρμαιο στα χέρια των συμμοριών. Οσο για τον υγειονομικό έλεγχο, απλά δεν υφίσταται.

Για τους πολέμιους της απόφασης του δήμου, η μείωση των οίκων ανοχής κατά το ένα τρίτο αντανακλά μια συντηρητική στροφή μιας κοινωνίας που ήταν εδώ και αιώνες πολύ πιο ανεκτική από την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω του ανοιχτού πνεύματος που μετέφεραν οι ολλανδοί έμποροι.

Ομως, η κοινωνία που ρύθμισε πρώτη, ήδη από τη δεκαετία του '70, θέματα όπως η έκτρωση και η αποποινικοποίηση του εξωσυζυγικού σεξ, η κοινωνία που νομιμοποίησε τον γάμο των ομοφυλοφίλων, ψήφισε τη νομιμοποίηση της πορνείας και την αποποινικοποιημένη χρήση των ελαφρών ναρκωτικών, είναι πολύ δύσκολο να γυρίσει τόσο πίσω.

Υστερα από πίεση, ο δήμος δεσμεύθηκε ότι η νόμιμη βιομηχανία του σεξ θα συνεχίσει τη λειτουργία της, αλλά θα τηρούνται οι κανόνες.ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 07/10/2007

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!