Το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Human rights watch) ζήτησε δι΄ επιστολής του από τον πρόεδρο της Ουγκάντας, Yoweri Museveni, να καταργήσει τους νόμους περί σοδομισμού προκειμένου να διακοπεί μία μακρά ιστορία διωγμών των ΛΟΑΤ κατοίκων της χώρας.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της χώρας, Fred Ruhindi, ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές την εφαρμογή του ποινικού κώδικα εναντίον των ομοφυλοφίλων ανθρώπων στη χώρα. Ο ποινικός κώδικας της Ουγκάντας ορίζει στο άρθρο 140 ως μέγιστη ποινή των ομοφυλοφιλικών σεξουαλικών πρακτικών την ισόβια κάθειρξη, ενώ στο άρθρο 141 τιμωρεί την απόπειρα «σαρκικής γνωριμίας» με κάθειρξη έως επτά ετών. Στο άρθρο 143 τιμωρεί πράξεις «μεγάλης ανηθικότητας» με φυλάκιση ώς πέντε χρόνια, ενώ η καταδίκη για σοδομισμό επιφέρει ποινή κάθειρξης έως 14 ετών.

«Επί χρόνια, η κυβέρνηση του προέδρου Museveni προωθεί την ομοφυλοφοβία και αρνείται τα βασικά δικαιώματα των λοατ ανθρώπων για ίδια πολιτικά συμφέροντα», δηλωει η Juliana Cano Nieto, ερευνήτρια του προγράμματος λοατ δικαιωμάτων στο Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αν οι λεσβίες και οι γκέι τιμωρούνται επειδή απλώς μιλούν για τα δικαιώματά τους, τότε κινδυνεύουν οι ελευθερίες όλων των Ουγκαντιανών».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 95% των Ουγκαντιανών θέλουν να παραμείνουν παράνομες οι ομοφυλοφυλικές σεξουαλικές πρακτικές. Οι κυβερνητικές αρχές έχουν απειλήσει και παρενοχλήσει τα λοατ άτομα της χώρας πολλές φορές. Τα κρατικά ΜΜΕ έχουν ζητήσει πολλές φορές την θεσμοθέτηση ακόμη αυστηρότερων μέτρων εναντίον της ομοφυλοφιλίας. Το 2005 η Ουγκάντα έγινε η πρώτη χώρα που εισήγαγε νόμο που απαγορεύει ρητώς το γάμο ομοφύλων.

Ο υπουργός ηθικής και ακεραιότητας, James Nsaba Buturo δήλωσε στο BBC ότι η ομοφυλοφιλία είναι «αφύσικη». Αρνήθηκε ότι η αστυνομία παρενοχλεί τα λοατ άτομα, αλλά δήλωσε επίσης ότι γνωρίζει ποια είναι αυτά. Άλλωστε, ο πάστορας Martin Ssempa οργάνωσε ράλλυ στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της χώρας, για να καλέσει σε δράση εκ μέρους «των θυμάτων της ομοφυλοφιλίας», την οποία και χαρακτήρισε «εγκληματική πράξη εναντίον της φύσεως». Ο ίδιος μάλιστα είναι εναντίον της χρήσης του προφυλακτικού.

Το Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις ομοφοβικές δηλώσεις των υψηλών αξιωματούχων της και να εξασφαλίσει την πλήρη ένταξη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου στα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας του ιού HIV στη χώρα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!