Διεμφυλικότητα: Πρόσβαση Παντού. Η αναγνώριση ανοίγει πόρτεςΓράφει η Μαρία - Αναστασία (Μαριτάζια) Κατσιμίγκου

Με αφορμή την «1η Δράση Δρόμου για την Καμπάνια για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου. Κυριακή 8 Ιουνίου ας γνωρίσουμε το ΣΥΔ»

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).

Πέρα από τον τίτλο, ας σταθούμε στον συνάνθρωπό μας, που εν προκειμένω στερείται των στοιχειωδών δικαιωμάτων του, στερείται των ευκαιριών που η πολιτεία και η κοινωνία τον αποκλείει, γιατί έχουμε κρυμμένο έναν απύθμενο ρατσισμό στην διαφορετικότητα. Γιατί δεν μάθαμε να επαινούμε το ταλέντο ή τις δεξιότητες, να αναγνωρίζουμε απλά, μοναχά την Ανθρώπινη Αξία, αλλά να βάζουμε κοινωνικά στερεότυπα, σεμνοτυφίες και αποκλεισμούς σε ότι θεωρούμε διαφορετικό. Αλήθεια, τι είναι τα διεμφυλικά ή τρανς άτομα, άνθρωποι πάνω από όλα, που απλά το ανατομικό τους φύλο (το φύλο δηλαδή που καταγράφονται με την γέννηση), δεν βρίσκεται σε συμφωνία με το φύλο το οποίο βιώνουν και υπάρχουν ως άνθρωποι; Για αυτό και είναι απαραίτητη η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους, της έμφυτης, εσωτερικής και αδιάσπαστης αίσθησης που έχουν για το φύλο τους και είναι θεμελιώδης παράμετρος της ίδιας της ύπαρξής τους. Και τούτο μπορεί να εκφραστεί στο ντύσιμο, τον τρόπο ομιλίας, τους τρόπους συμπεριφοράς, εκφράζεται με αυτό που πολλές φορές εκφράζεται ως μετάβαση. 

Αυτή η μετάβαση (διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου) γίνεται σταδιακά πολλές φορές ξεκινάει από το ντύσιμο, την κόμμωση και μακιγιάζ, με σταδιακή λήψη ή όχι ορμονών ή με προσθετική στήθους για τις τρανς γυναίκες ή αφαίρεση στήθους για τους τρανς άντρες. Για κάποιους τρανς ανθρώπους (γυναίκες ή άντρες), η διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου, μπορεί να οδηγήσει σε χειρουργική επέμβαση, η οποία στην Ελλάδα δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι τρανς άνθρωποι δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς επίσης λόγω των πολλαπλών αποκλεισμών από τον χώρο εργασίας αρκετοί/ές εξ αυτών είναι ανασφάλιστοι. Μάλιστα στην ιδιαίτερη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα αποκλεισμού πολλαπλασιάζονται. Η συλλογικότητά τους, το ΣΥΔ, ζητάει τα αυτονόητα που έχουν όλοι οι συνάνθρωποί μας: την ισότιμη πρόσβαση στον χώρο της εκπαίδευσης, στον χώρο της εργασίας, της παροχής υπηρεσιών, της ενοικίασης κατοικίας, της ασφάλισης, της υγείας. Εν τέλει της αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου τους και της δυνατότητας αλλαγής των εγγράφων τους, χωρίς την προϋπόθεση ιατρικών ή φαρμακολογικών παρεμβάσεων. Δυστυχώς όμως στην εποχή που ζούμε, που η κοινωνία ολοένα και συντηρητικοποιείται και η κρίση ολοένα και θεριεύει, οι τρανς άνθρωποι βιώνουν ακόμη περισσότερους αποκλεισμούς, ενώ η Πολιτεία αρνείται στους τρανς ανθρώπους στοιχειωδών δικαιωμάτων τους.

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση ευαισθητοποίησης στο ευρύ κοινό, ο ΣΥΔ προχωρά σε μια σειρά δράσεων ενημέρωσης που εναρκτήριο λάκτισμα είχαν την 1η καμπάνια του που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έλαβε χώρα στις 8/6/2014 όπως μας ενημερώνει το επίσημο δελτίο τύπου του ΣΥΔ και φυσικά θα επακολουθήσουν και άλλες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Σκοπό πέρα από την ενημέρωση, έχουν και την πλήρη κατανόηση από το σύνολο του κόσμου πώς το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό μέσα από την κατοχύρωση του σε όλα τα δημοσία έγγραφα ταυτότητας –διαβατηρίου κ.λπ. θα οδηγήσει στην πλήρη ενσωμάτωση τους και στην κατοχύρωση του δικαιώματος πλήρους ισότητας και ισονομίας στην κοινωνία μας. Ενώ και η νομοθέτηση ομαλή προσέγγισης σε διαδικασίες διόρθωσης φύλου θα τους αποδώσει την Ανθρώπινη τους αξιοπρέπειας και θα άρει κάθε κίνηση περιθωριοποίησης τους και θα τους αποδώσει το δικαίωμα στην ελευθερία επιλογής μιας Ανθρώπινης ζωής. Κατά την διάρκεια της καμπάνιας, διένειμαν ένα πλήρες κατατοπιστικό φυλλάδιο το οποίο και αυτούσιο σας παραθέτω εδώ σε ηλεκτρονική μορφή.

Ταυτότητα :

 

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010. Κύριοι σκοποί του είναι η προώθηση και υποστήριξη της ισονομίας, ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των διαφυλικών και διεμφυλικών ατόμων (τραβεστί, παρενδυτικών ανδρών και γυναικών, τρανσέξουαλ, ερμαφρόδιτων και μεσοφυλικών ατόμων), η αναγνώριση της κοινωνικής ταυτότητας φύλου, η αποπαθολογικοποίηση της ταυτότητας φύλου, η κατάργηση των διακρίσεων στον χώρο εργασίας, στην παροχή υπηρεσιών, στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, στην στέγαση και γενικά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, για λόγους ταυτότητας φύλου, αλλά και η ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των διεμφυλικών ατόμων.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό Σωματείο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, με υπερηφάνεια ανακοίνωσε την 1η δράση δρόμου στα πλαίσια της συμμετοχής του στην πανευρωπαϊκή καμπάνια που διοργανώνει η ευρωπαϊκή οργάνωση για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας TransgenderEurope (TGEU) για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου: «ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ: Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΟΡΤΕΣ». Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου του Σωματείου, από τις 24 Απριλίου, σκοπός της καμπάνιας είναι η παρότρυνση των ευρωπαϊκών κοινωνιών να αναγνωρίσουν τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι στην καθημερινή ζωή τους. Η 1η Δράση Δρόμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Ιουνίου, στην Πλατεία Κοραή, στο κέντρο της Αθήνας, όπου μέλη, εθελοντές άλλων οργανώσεων και υποστηρικτές, βρέθηκαν εκεί μαζί με το Σωματείο, για την ενημέρωση των πολιτών για το κρίσιμο θέμα της τρανς κοινότητας που είναι η Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου. Την Δράση Δρόμου, υποστήριξε το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», η Colour Youth, οι «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», η Θετική Φωνή, η Praksis, η Λεσβιακή Ομάδα Αθηνών, η ΟΛΚΕ, το AthensPride, η Homophonia – ThessalonikiPride, η Good asYou(th), η Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης, ο «Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία», η E.R.G.O - Equal Rights Greece Organization και το ThessalonikiPride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης. Έγινε σαφές, μέσα από τις Συλλογικότηες των δράσεων πως επιθυμούμε όλοι μαζί την γρήγορη, προσιτή και διαφανή Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου και τη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις. Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, προστατεύει από τις διακρίσεις, προστατεύει την ιδιωτικότητα ενός ατόμου και αποτελεί την βάση για μια αξιοπρεπή ζωή. Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, ευχαριστεί θερμά την Transgender Europe για τη χρηματοδότηση της εκτύπωσης του υλικού της καμπάνιας, το οποίο δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του ιδρύματος Open Society Foundation, της Κυβέρνησης της Ολλανδίας και της Επιτροπής της Ε.Ε. 

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών/ Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

μέλος της Transgender Europe (TGEU)

Πηγή

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!