Με ποδίτσα και φτερό στο χέρι ξεσκονίζει με χάρη τα έπιπλα, ενώ οι παρευρισκόμενοι χαμογελούν με νόημα. Εκείνος, απτόητος, πετάει δύο ή τρεις κορόνες... και συνεχίζει την εργασία του. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ελληνικός κινηματογράφος στις δόξες του συχνά αντιμετώπιζε όσους έχουν έναν διαφορετικό ερωτικό προσανατολισμό.

Από τότε πολύ νερό έτρεξε στο αυλάκι και σήμερα, τουλάχιστον αν κρίνουμε από τα φαινόμενα, τα πράγματα έχουν πάρει μια διαφορετική τροπή. Ετσι, στη σατιρική ταινία των Βλαδίμηρου Κυριακίδη και Εφης Μουρίκη, «Straight Story» (κυκλοφόρησε τον χειμώνα στις αίθουσες) οι σκηνοθέτες περιγράφουν μια γκέι κοινωνία όπου το να είσαι στρέιτ αποτελεί όνειδος. Κάτι τέτοιο εξάλλου, σύμφωνα με κάποιους, δεν είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας, αφού διαμαρτύρονται ότι σε ορισμένα κυκλώματα, όπως αυτά της μόδας και της ψυχαγωγικής τηλεόρασης, ο σεξουαλικός προσανατολισμός προσδιορίζει και το μέτρο της επιτυχίας σου.

Παρ' όλα αυτά... η εικόνα των γκέι που μπαίνει σήμερα στα σπίτια μας διαμέσου της τηλεόρασης δεν απέχει πολύ από εκείνη που προέβαλλε ο ελληνικός κινηματογράφος στις δεκαετίες του '60 - '70. Ο έρωτας μεταξύ ομοφύλων προκαλεί ακόμη και σήμερα ιλαρότητα, ανεξάρτητα αν πολλές φορές η σάτιρα χρησιμοποιείται για να περαστούν κοινωνικά μηνύματα. Είναι η περίπτωση π.χ. του πετυχημένου χαρακτήρα μιας μάνας, στη δημοφιλή σειρά «Δέκα μικροί Μήτσοι» του Λάκη Λαζόπουλου, που υποχρεώνεται να αποδεχτεί το γκέι ερωτικό προσανατολισμό του γιου της.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο τηλεοπτικός φακός αντιμετωπίζει τον ομόφυλο έρωτα ισότιμα, όταν δηλαδή επιχειρεί να συγκινήσει με μια ερωτική σκηνή ανάμεσα σε ανθρώπους του ίδιου φύλου; Σε αυτήν την περίπτωση μάλλον η κοινωνία μας αποδεικνύει τον συντηρητισμό της. Γίνεται περισσότερο σαφές, αν λάβουμε υπ' όψιν την απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που στις 11/11/2003 υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρή απέναντι σε ένα φιλί ανάμεσα σε ανθρώπους του ίδιου φύλου, για το οποίο επέβαλε στο κανάλι που το προέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Η ομοφυλοφιλία, όταν συνδέεται με βαθιά αισθήματα ή σοβαρά αιτήματα, προκαλεί πολύ συχνά την αντίδραση ή, στην καλύτερη, των περιπτώσεων, την αδιαφορία των Ελλήνων, ακόμη και εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως διανοούμενοι και κοινωνικά ευαίσθητοι». Αυτή είναι η γνώμη των οργανώσεων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών. Επισημαίνουν ότι δεν είναι τυχαίο πως τα δελτία ειδήσεων των καναλιών προβάλλουν με κάθε ευκαιρία τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες ομόφυλων σχέσεων μεταξύ επωνύμων και μη, ενώ σπάνια αναφέρονται στις διεκδικήσεις τής ομοφυλοφιλικής και λεσβιακής κοινότητας.

Εν συντομία, μοιάζει τελικά να ενδιαφέρουν και να πουλάνε μονάχα οι πικάντικες λεπτομέρειες αφού με αυτήν την έννοια ο ερωτικός προσανατολισμός κάποιων ανθρώπων αποτελεί είδηση. Κραυγαλέο παράδειγμα, η ιστορία του ταξίαρχου που φέρεται να διατηρούσε προφίλ στο Ιντερνετ για να προσελκύσει εραστές. (Είδε το φως της δημοσιότητας στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου). Οι σεξουαλικές του προτιμήσεις κέντρισαν την περιέργεια των συναδέλφων του και όχι το γεγονός ότι το όνομά του είχε εμπλακεί πολλές φορές σε οικονομικά και άλλα σκάνδαλα...


ΕΛ. ΚΑΖ.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/06/2007

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!