ΣΥΧΝΟ φαινόμενο αποτελεί στα σχολεία μας ο εκφοβισμός μαθητών στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού ή και της έκφρασης του κοινωνικού φύλου, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο περιθώριο συνεδρίου με θέμα «Ασπίδα κατά της ομοφοβίας στην εκπαίδευση». Βάσει των ευρημάτων η συγκεκριμένη μορφή εκφοβισμού εκφράζεται στον λόγο, στις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά τόσο μαθητών όσο και εκπαιδευτικών. Είναι γι’ αυτό που ο συντονιστής της

έρευνας, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να προωθήσει δράσεις για καταπολέμηση της ομοφοβίας. Ακαδημαϊκοί και ερευνητές, από την πλευρά τους, συσχέτισαν το φαινόμενο της ομοφοβίας στην εκπαίδευση με τα στερεότυπα, τη διαμόρφωση σεξουαλικής ταυτότητας και τη διαμόρφωση ταυτότητας του φύλου.

Το συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, διοργάνωσε η Ομάδα Εκπαιδευτικών του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου με τον Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού. Στην τοποθέτησή της η επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου, αναφέρθηκε στις σοβαρές συνέπειες της ομοφοβίας όταν εκδηλώνεται επικίνδυνα με λεκτική βία ή και εγκλήματα, με αποτέλεσμα να καταπιέζονται οι ζωές των ΛΟΑΤ ατόμων (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι,

Αμφισεξουαλικοί, Τρανσεξουαλικοί). Επισήμανε ότι ο ομοφοβικός εκφοβισμός στα σχολεία συμβάλλει στη δημιουργία ομοφοβικού περιβάλλοντος και λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις. Συγχρόνως, τόνισε την ανάγκη όπως η Κύπρος μεριμνήσει για την ψήφιση νομοθεσίας η οποία να ποινικοποιεί τις εκφράσεις ομοφοβικού και τρανσφοβικού μίσους.Για τη διαφορετικότητα ως δικαίωμα και την ευθύνη της εκπαίδευσης να στηρίξει τη διαφορετικότητα, μίλησε με τη σειρά της η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η Λήδα Κουρσουμπά υπέδειξε πως ενώ το επίσημο σχολείο σιωπά και κρατά μακριά τα παιδιά από κάθε συζήτηση για τη σεξουαλικότητα, στο σχολείο εκφράζονται επιθετικά ομοφοβικά μηνύματα, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Ας σημειωθεί ότι το συνέδριο εντάσσεται στις δραστηριότητες της εκστρατείας «Ασπίδα κατά της ομοφοβίας στην εκπαίδευση», στο πλαίσιο της οποίας προσφέρθηκαν, επίσης, βιωματικά εργαστήρια σε πάνω από 90 εκπαιδευτικούς.

Με βάση σχετικό ενημερωτικό υλικό, σε γενικές γραμμές εκείνο που τονίστηκε από όλους τους φορείς, είναι η ανάγκη για άμεση θέσπιση πολιτικής αλλά και εφαρμογή στρατηγικών από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να είναι σε θέση να στηρίζει τους ΛΟΑΤ μαθητές και εκπαιδευτικούς.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Πηγή: Φιλελεύθερος

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!