ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ το πρόστιμο των 100.000 ευρώ στο MEGA

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
 
«Οι ερωτικές επιλογές μιας κοινωνικής ομάδας όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά αντίθετα γίνονται απολύτως σεβαστές».
 
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, κόντρα στη φαρισαϊκή λογική του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τάσσεται ανοιχτά υπέρ του δικαιώματος των πολιτών στην ελεύθερη σεξουαλική συμπεριφορά και ακυρώνει το πρόστιμο των 100.000 ευρώ που επιβλήθηκε στο «Μέγκα» για ένα τηλεοπτικό ομοφυλόφιλο φιλί.

Η επέμβαση-λογοκρισία του ΕΣΡ, η οποία εκδηλώθηκε τον Οκτώβριο του 2003 με αφορμή το γνωστό φιλί που αντάλλαξαν δυο άνδρες στην τηλεοπτική εκπομπή «Κλείσε τα μάτια» με πρωταγωνιστή τον Χρ. Παπακαλιάτη, καταδικάζεται από τους δικαστές, οι οποίοι, προχωρώντας στην ουσία του θέματος, ακυρώνουν το πρόστιμο όχι στο όνομα της ελευθερίας της τέχνης (όπως ήταν η εισήγηση), αλλά επικαλούμενοι το σεβασμό που επιβάλλει το Σύνταγμα στις ερωτικές επιλογές των πολιτών, όποιες κι αν είναι αυτές.

Οπως αναφέρουν στην απόφασή τους (εκδόθηκε κατά πλειοψηφία από το Δ' Τμήμα, με πρόεδρο τον Μ. Βροντάκη), «η παρουσίαση σκηνής με την οποία εκφράζεται απλώς η ομοφυλόφιλη ερωτική επιθυμία με ένα φιλί και χωρίς να υπάρχουν σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου ή βωμολοχίες, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί ότι προσδίδει στην επίμαχη τηλεοπτική ταινία την, απαγορευμένη από το Σύνταγμα, χαμηλή και υποβαθμισμένη ποιοτική στάθμη, που την καθιστά επίμεμπτη».

Και συνεχίζουν:

«Με τη σκηνή της έκφρασης ομοφυλόφιλης ερωτικής επιθυμίας, παρουσιάζεται μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών, οι οποίες συνθέτουν μια ανοιχτή και σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Οι ερωτικές επιλογές της όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 (σεβασμός και προστασία της αξίας του ανθρώπου) και 5 παρ. 1 (προστασία της προσωπικής ελευθερίας), ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής των αποτελούντων αυτή, να γίνονται απολύτως σεβαστές και μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης, όπως εξάλλου οι ερωτικές επιλογές και ευαισθησίες και των υπολοίπων ομάδων του πληθυσμού της χώρας».

Οι δικαστές δεν δέχονται και τον ισχυρισμό ότι παραβιάστηκε η συνταγματική επιταγή της προστασίας της νεότητας, αφού η επίμαχη εκπομπή μεταδόθηκε στις 22.45, σε ώρα, δηλαδή, που επιτρέπεται να μεταδίδονται εκπομπές που δεν είναι κατάλληλες για ανηλίκους.

Το πρόστιμο στο «Μέγκα» είχε επιβληθεί κατά πλειοψηφία από το ΕΣΡ, στις 11 Δεκεμβρίου 2003, για παράβαση δεοντολογίας, αφού είχε κριθεί ότι η συγκεκριμένη σκηνή με το φιλί υποβάθμισε την ποιοτική στάθμη του προγράμματος. Η απόφαση αυτή, που σύμφωνα με το ΣτΕ δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών, ενώ το θέμα έφθασε και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τώρα το δικαστήριο στέλνει και πάλι την υπόθεση στο ΕΣΡ προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις για άλλα μεμπτά σημεία της εκπομπής (βωμολοχίες κ.λπ.).


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/11/2006

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!