Μόνο το 3% των Κυπρίων γονέων δηλώνει ότι δεν θα άλλαζε τη συμπεριφορά του προς το παιδί του, αν μάθαινε ότι είναι ομοφυλόφιλο.

Ο Μ.Α, Κύπριος πολίτης, με επιστολή του στην Επίτροπο Διοικήσεως, υπέβαλε καταγγελία αναφορικά με την ανυπαρξία νομοθετικής πρόνοιας που να προβλέπει την τέλεση πολιτικού γάμου ανάμεσα σε ομόφυλα άτομα. Ο καταγγέλλων αποτάθηκε τόσο στο δημαρχείο της πόλης του όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών και έλαβε την απάντηση ότι «στην Κύπρο ο ισχύων περί Γάμου Νόμος του 2003 διαλαμβάνει διατάξεις που αφορούν την ένωση σε γάμο μόνο μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου. Επειδή με βάση την εθνική νομοθεσία, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν αναγνωρίζεται, ούτε γάμοι, που ενδεχομένως έχουν τελεστεί σε χώρα όπου τυγχάνουν αναγνώρισης, έχουν στην Κύπρο νομική υπόσταση». Στις 29 Ιανουαρίου 2010, ο κύριος Η.Α υπέβαλε επίσης καταγγελία στην Επίτροπο, αναφορικά με τη δυνατότητα του συντρόφου του, με τον οποίο διατηρεί διαρκή και σταθερή σχέση, να μείνει στην Κύπρο πέραν τoυ χρονικού ορίου που προβλέπει η άδεια παραμονής του. Ο καταγγέλλων έθεσε το ζήτημα της ανυπαρξίας νομοθετικής ρύθμισης για το σύμφωνο καταχωρημένης συμβίωσης στην Κύπρο.

Χωρίς δικαίωμα εργασίας…

Μια άλλη καταγγελία, που ήρθε στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, αφορούσε στα δικαιώματα εισόδου και διαμονής στην Κύπρο, Ινδού υπηκόου, συντρόφου Ευρωπαίου (Άγγλου) πολίτη, μόνιμου κάτοικου Κύπρου, με τον οποίο είχε προχωρήσει σε Καταχώρηση Σχέσης Συμβίωσης (Civil Partnership Registration) στην Αγγλία.

Δεύτερη καταγγελία, της ιδίας φύσεως, είχε ως αντικείμενο την παραχώρηση άδειας παραμονής με καθεστώς «επισκέπτη», χωρίς δικαίωμα εργασίας, σε Καναδό υπήκοο, σύζυγο Κύπριου πολίτη με τον οποίο είχε τελέσει γάμο στον Καναδά. Τρίτη καταγγελία αφορούσε στην απόρριψη της αίτησης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου για λόγους που αφορούν στο σεξουαλικό προσανατολισμό αιτητή ασύλου από το Ιράν, που είχε σχέση με Κύπριο υπήκοο.

Μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, η οργάνωση «Accept - ΛΟΑΤ Κύπρου» παρέθεσε χθες διάσκεψη Τύπου, στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία. «Η Κύπρος κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην ευρωπαϊκή ήπειρο όσον αφορά στα θέματα που αφορούν Λεσβίες, Ομοφυλόφιλους, Αμφισεξουαλικούς και Τρανσεξουαλικούς, μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, σύμφωνα με αναφορά της ευρωπαϊκής οργάνωσης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων, «ILGA Europe», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης «Accept - ΛΟΑΤ Κύπρου» Γιώργης Ρεγγίνος. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι το μόνο Κράτος- Μέλος της ΕΕ που βρίσκεται σε αυτήν τη χαμηλή βαθμίδα και κατατάσσεται στο -2. Σύμφωνα με έρευνα της Accept, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, 47% των ΛΟΑΤ προσώπων γίνονται δέκτες ψυχολογικής βίας, 8% εξ αυτών κατ’ επανάληψη.

«Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά για ένα 15%, το οποίο δέχεται και σωματική βία, που φτάνει από σπρωξιές μέχρι ξυλοδαρμούς και βιασμούς», σημείωσε ο Γιώργης Ρεγγίνος. Και τόνισε: «Tο θέμα της ομοφοβίας αφορά την Κύπρο, καθώς», όπως είπε, «μεγαλώνουν ομοφυλόφιλα παιδιά, έφηβοι, νέοι και νέες σ’ ένα καθεστώς απομόνωσης, φόβου, στιγματισμού και περιθωριοποίησης». «Οι έρευνες για την Κύπρο», πρόσθεσε, «καταδεικνύουν ότι το 51% των ερωτηθέντων νιώθει άβολα κοντά σε ομοφυλόφιλα πρόσωπα, ένα 75% δηλώνει ότι έχει πρόβλημα αν κάποιος φίλος τους είναι ομοφυλόφιλος και μόνο το 3% των Κυπρίων γονέων δηλώνει ότι δεν θα άλλαζε τη συμπεριφορά του προς το παιδί του, αν μάθαινε ότι είναι ομοφυλόφιλο».

Αποποινικοποιήθηκε, αλλά…

Ο Προϊστάμενος της Αρχής κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, Άριστος Τσιάρτας, είπε ότι η Κύπρος αποποινικοποίησε μόλις πριν από δέκα χρόνια την ομοφυλοφιλία και πρόσθεσε ότι ακόμη συζητά για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Ανέφερε ότι η σημερινή παγκόσμια ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία αναστοχασμού, αναφορικά με τα στοιχεία που παρουσιάζουν την Κύπρο με το χαμηλότερο δείκτη ανεκτικότητας απέναντι στα ΛΟΑΤ άτομα και υψηλούς δείκτες ομοφοβικών περιστατικών στα σχολεία και την κοινωνία. Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφώνου «Άστρα» Γιώργος Παυλίδης, στη δική του παρέμβαση για το ρόλο των ΜΜΕ στην αντιμετώπιση των ΛΟΑΤ θεμάτων στην Κύπρο, είπε ότι, σε έναν βαθμό, τα ΜΜΕ αποτελούν αντανάκλαση της κοινωνίας στην οποία λειτουργούν, η οποία, όπως είπε, είναι «άκρως συντηρητική» και «ρατσιστική». Πρόσθεσε ότι, σε θέματα ταμπού και σεξουαλικού προσανατολισμού, τα ΜΜΕ συνεχίζουν να είναι προαγωγοί μιας συντηρητικής προσέγγισης και να ασχολούνται περιστασιακά με το θέμα, δίνοντάς του πληροφοριακό χαρακτήρα με αρνητικό πρόσημο.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσος Γεωργίου, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι το Ευρωκοινοβούλιο, ως το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες, στηρίζει τα δικαιώματα όλων των κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Επίσης, αναφέρθηκε σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου του 2007 για τα ΛΟΑΤ άτομα, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν καθήκον να εξασφαλίζουν το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρώπης, σύμφωνα με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Τι είναι η ομοφοβία

Η ομοφοβία (ή ομοφυλοφοβία ή ομοερωτοφοβία) είναι ο φόβος (έως του σημείου της παθολογικής φοβίας), η αποστροφή ή οι διακρίσεις κατά της ομοφυλοφιλίας ή σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Ως ευρύτερη έννοια, αφορά το σύνολο των ΛΟΑΤ ατόμων και όχι απαραίτητα αποκλειστικά τους ομοφυλόφιλους. Η ομοφοβία μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη μίσος, εχθρότητα ή αποδοκιμασία των ομοφυλόφιλων ανθρώπων, της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς, που οδηγεί στην εκδήλωση μισαλλοδοξίας. Συχνά φτάνει ώς το σημείο να εκδηλώνεται πολύ επικίνδυνα, όπως μέσω λεκτικής βίας και με ομοφοβικά εγκλήματα μίσους όπως επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, ακόμη και φόνους. Τα άτομα που ενεργούν με τέτοιους τρόπους περιγράφονται ως ομοφοβικά.

ΛΟΑΤ

Τα αρχικά ΛΟΑΤ (αγγλικά LGBT, lesbian-gay-bisexual-transgender) αναφέρονται συνολικά στα λεσβιακά, ομοφυλόφιλα, αμφισεξουαλικά και τρανσεξουαλικά άτομα. Ο όρος μπορεί μερικές φορές να συναντάται και ως ΛΟΑΔ, ερμηνεύοντας τα τρανσεξουαλικά άτομα στην ελληνική γλώσσα ως διαφυλικά.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/383715

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!