Η «ομοφυλοφιλική» απόδοση της «Ρούσαλκα» προκάλεσε πρωτόγνωρα επεισόδια στη Λυρική

EINAI ομοφοβική η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ή πιστεύει πως το λιμπρέτο μιας όπερας πρέπει να ανεβαίνει χωρίς σκηνοθετικές παρεμβάσεις; Αφορμή για τα παραπάνω ερωτήματα, που δεν είναι καθόλου ρητορικά, είναι τα γεγονότα της Παρασκευής και του Σαββάτου στο θέατρο «Ολύμπια» κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας και της επόμενης παράστασης της όπερας του Αντονίν Ντβόρζακ, «Ρούσαλκα».

Το λιμπρέτο της όπερας, που είναι παραλλαγή ενός τσέχικου μύθου, με δέκα λέξεις είναι η ιστορία μιας καλλίφωνης νεράιδας που ερωτεύτηκε έναν πρίγκιπα. Oμως για να αποκτήσει τον άνδρα που πόθησε πρέπει να αποκτήσει ανθρώπινη υπόσταση με τίμημα να χάσει τη φωνή της. Τώρα, η σκηνοθετική γραμμή της Γαλλίδας Μαριόν Βάσερμαν μετέφερε τη δράση από τη χώρα του μύθου στη Βαυαρία του 1870, την περίοδο της βασιλείας του μαικήνα των τεχνών πρίγκιπα Λουδοβίκου Β΄. Ο πρίγκιπας είχε μόνιμους στην αυλή του τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής του. Παράλληλα άνηκε στο «τρίτο» φύλο. Η σπάταλη διαχείριση των οικονομικών αλλά και η σεξουαλική του ιδιαιτερότητα οδήγησαν στην καθαίρεσή του λόγω «τρέλας». Oπως είχε πει σε συνέντευξή της η Μαριόν Βάσερμαν για την εποχή που επέλεξε να διαδραματίζεται η όπερα, «Ο Λουδοβίκος βασανίστηκε πολύ από τη σύγκρουση της λογικής με το συναίσθημα, από τον διχασμό ανάμεσα στην ομοφυλοφιλία και τις επιταγές του αξιώματός του. Η παρακμή του Λουδοβίκου υπήρξε, φυσικά, πολύ πιο σταδιακή. Στην παράστασή μας, αυτή η εσωτερική σύγκρουση είναι πολύ πιο βίαιη, καθώς ο πρίγκιπας οδηγείται στην τρέλα σε πολύ μικρότερο διάστημα - λόγω... περιορισμένου θεατρικού χρόνου».

Το φιτίλι για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει ήταν το φυλλάδιο που μοιραζόταν στην είσοδο της Λυρικής, που υπέγραφε το δ.σ. της Ορχήστρας της ΕΛΣ, και ανάμεσα στα άλλα ανέφερε ότι «όπως θα διαπιστώσετε παρακολουθώντας την παράσταση η συγκεκριμένη σκηνοθετική απόδοση εκτός του ότι αλλοιώνει το λιμπρέτο προσδίδει στον κεντρικό ήρωα του έργου ομοφυλοφιλικές τάσεις με ακραίες σκηνές, κάτι για το οποίο διαμαρτυρηθήκαμε εγγράφως στη διοίκηση της ΕΛΣ».

Στην παράσταση το κοινό άρχισε να αντιδρά όταν άρχισε να γίνεται ξεκάθαρη στους θεατές η ομοφυλοφιλική διάσταση στις αναζητήσεις του πρίγκιπα. Το ξέσπασμα για όσους δεν συμφωνούσαν με τις σκηνοθετικές γραμμές ήρθε σταδιακά. Πρώτα όταν ο πρίγκιπας έδωσε ένα ερωτικό φιλί σε έναν άνδρα και κορυφώθηκε προς το τέλος με την εμφάνιση γυμνόστηθων νεράιδων.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα πανδαιμόνιο με τους θεατές χωρισμένους στη μέση. Οι μισοί να χειροκροτούν τη Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Μαριόν Βάσερμαν και οι άλλοι μισοί να τη γιουχάρουν όταν εκείνη προσπαθούσε να εξηγήσει τις θέσεις της. Επίσης δεν έλειψαν και τα λεκτικά επεισόδια ανάμεσα στους θεατές.

Το βράδυ του Σαββάτου τα επεισόδια συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση. Προτού ξεκινήσει η παράσταση 50 διαδηλωτές, μέλη της ομοφυλοφιλικής και λεσβιακής κοινότητας, είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά έξω από την είσοδο της Λυρικής και μοίραζαν στους θεατές που προσέρχονταν κείμενο-απάντηση σε κείμενο με ομοφοβικά σχόλια εναντίον της παράστασης που μοίραζαν για δεύτερη ημέρα μέλη της ορχήστρας.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να διαβάσουν κείμενο διαμαρτυρίας για τη λογοκρισία του έργου, ένα κείμενο απάντησης στην «ομοφοβική», όπως τη χαρακτήρισαν, ανακοίνωση του δ.σ. της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής από τη σκηνή του θεάτρου.

Στη σκηνή πλέον μερίδα του κοινού αλλά και της ορχήστρας επιτέθηκε φραστικά στους διαμαρτυρόμενους απαιτώντας να αποχωρήσουν. Τα πνεύματα οξύνθηκαν με αποτέλεσμα να πιαστούν κυριολεκτικά στα χέρια μέλη της ορχήστρας με τους διαμαρτυρόμενους. Η κατάσταση ηρέμησε ύστερα από διαπραγματεύσεις των ακτιβιστών με τον πρόεδρο της Λυρικής Οδυσσέα Κυριακόπουλο. Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣ υπογραμμίζει ότι «ουδεμία παρέμβαση έγινε στην ελεύθερη έκφραση της καλλιτεχνικής άποψης της σκηνοθέτιδας. Αυτό θα ήταν τελείως αντίθετο προς τις αρχές που διέπουν τη Λυρική Σκηνή. Η ευθύνη της επιλογής και παρουσίασης του έργου ανήκει στη διοίκηση της ΕΛΣ».

Η «Ρούσαλκα» θα παρουσιαστεί και στις 13, 14 και 15 Μαρτίου.

Πηγή: Εxpress

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!