ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΛΟΑΤ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Συγγραφέας: ΤAΞΙΑΡΧΗΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ, μέλος της Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Πολιτών (ΠΟΠ)


Περιεχόμενο

1. ΔΙΑΚΑΙΟΣΥΝΗ (ΝΟΜΟΣ)

α. Ποινικός νόμος

β. Εναντίον των διακρίσεων.

γ. Οικογένεια και αναγνώριση συντρόφων

δ. Νόμοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις

2. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ (ΕΡΓΑΣΙΑ)

α. Οι διακρίσεις εν γένει

β. Καταγραμμένες περιπτώσεις διακρίσεων.

3. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

α. Οι διακρίσεις εν γένει

β. Καταγραμμένες περιπτώσεις διακρίσεων.

4. ΜΜΕ (ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ)

5. ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ)

6. ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

7. TΡΑNSEXUALS / TRANSGENDERS1. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (ΝΟΜΟΣ)

α. Ποινικός νόμος

* Σύμφωνα με το Αρθρο 347.1(β) του ελληνικού ποινικού κώδικα, άσεμνες πράξεις μεταξύ ανδρών, που αποσκοπούν σε οικονομικό όφελος ή τελούνται με αποπλάνηση προσώπου κάτω των 17 ετών από ενήλικο άτομο, τιμωρούνται με ποινές που κυμαίνονται από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια φυλάκισης. Τα άρθρα 347.1(α) και 347.2 ομοίως τιμωρούν άσεμνες πράξεις μεταξύ ανδρών, όταν διαλαμβάνουν κατάχρηση εξαρτημένης σχέσης βασισμένης σε οποιαδήποτε μορφή επαγγελματικής απασχόλησης. Το ίδιο ισχύει όταν ο δράστης εμπλέκεται σε ανάλογες πράξεις κατ΄ επάγγελμα.

* Ο ελληνικός ποινικός κώδικας δεν τιμωρεί σεξουαλικές πράξεις μεταξύ γυναικών είτε αποσκοπούν σε οικονομικό όφελος είτε όχι και η ετεροφυλοφιλική πορνεία δεν τιμωρείται εφόσον η εκδιδόμενη έχει προβεί στις νόμιμες, προαπαιτούμενες της εργασίας, ενέργειες. Επιπλέον, οι άνδρες υπόκεινται σε διακρίσεις καθόσον η νόμιμη ηλικία συναίνεσης σε ετεροφυλοφιλικές πράξεις ορίζεται στα 15 χρόνια ενώ για τις ομοφυλοφιλικές στα 17.

* Αυτή καθ΄ εαυτή η διατύπωση του νόμου είναι προβληματική αφού χαρακτηρίζει τις ομοφυλοφιλικές πράξεις «παρά φύση ασέλγεια», πράγμα που συνεπάγεται ότι τα άρρενα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας είναι ανώμαλα. Εγκληματολογικά οι ΛΟΑΤ περιλαμβάνονται στην ίδια κατηγορία με τις πόρνες, τους τοξικομανείς και χαρακτηρίζονται ψυχικώς άρρωστοι.

β. Εναντίον των διακρίσεων.

Ούτε το ελληνικό Σύνταγμα ούτε ο Ποινικός Νόμος περιέχουν ρυθμίσεις εναντίον των διακρίσεων, στα πεδία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της σεξουαλικής ταυτότητας.

γ. Οικογένεια και αναγνώριση συντρόφων

Δεν υφίσταται νομική αναγνώριση ομόφυλων ζευγαριών. Απουσιάζουν ρυθμίσεις που θα καθιστούσαν δυνατή την υιοθεσία τέκνων από λεσβιακά ή gay ζευγάρια. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι σε περίπτωση κατά την οποία ένα λεσβιακό ή gay ζεύγος επιχειρήσει να υιοθετήσει παιδί το δικαστήριο θα αρνηθεί την υιοθεσία, με τον ισχυρισμό ότι αυτά τα ζευγάρια είναι ακατάλληλα για την ανατροφή τέκνων.

Όσον αφορά τη γονική μέριμνα ή τα δικαιώματα επικοινωνίας, το δικαστήριο δεν θα παραχωρούσε την πρώτη και θα μείωνε τα δεύτερα στο ελάχιστο, αν μη τι άλλο επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτεθεί το παιδί/ά στον λεσβιακό και gay τρόπο ζωής.

Η απουσία νόμων οι οποίοι προσδιορίζουν ρητά τα μέλη της ΛΟΑΤ ως ακατάλληλα για υιοθεσία τέκνων δεν πρέπει να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η ΛΟΑΤ κοινότητα απολαμβάνει εμπράκτως τα ίδια δικαιώματα με τους λοιπούς έλληνες πολίτες.

Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο γράμμα του νόμου και την ερμηνεία των νόμων από το ελληνικό δικαστικό σύστημα (Δικανική πρακτική).

Η επιλογή ενεργητικού ή παθητικού ρόλου στη σεξουαλική συνεύρεση αποδεικνύεται σημαντική. Καταγράφονται περιπτώσεις στην ελληνική δικαστική ιστορία όπου παθητικές λεσβίες ή gays θεωρήθηκαν αποπλανημένοι από τους ενεργητικούς εταίρους τους, και τους αναγνωρίστηκε ότι κατά την διάπραξη ενός εγκλήματος βρίσκονταν σε υποδεέστερη θέση.

Συνακόλουθα, όταν παθητικές λεσβίες ή gay άνδρες φονεύουν τον ενεργητικό σύντροφο τους καταδικάζονται συχνά σε μειωμένες ποινές επειδή κρίνονται ασθενέστεροι.

Σε ορισμένες κληρονομικές υποθέσεις, εφόσον δεν αναγνωρίζονται επισήμως τα ομόφυλα ζεύγη, όποιος κληρονομεί σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος συντρόφου του μερίδιο της από κοινού αποκτημένης περιουσίας, αναγκάζεται να εκποιήσει τα κληρονομημένα φοβούμενος ότι αλλιώτικα θα αποκαλυφθεί η ομοφυλοφιλία του.

δ. Νόμοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όταν αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων συλληφθούν κατά τη διάρκεια σεξουαλικής συνομιλίας, ο ενεργητικός φυλακίζεται ή παραπέμπεται στο Στρατοδικείο ενώ ο παθητικός αποστρατεύεται ατιμωτικά καθότι εν ενεργεία ομοφυλόφιλος. Εφόσον πρόκειται για στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους, αποπέμπονται από το στράτευμα ανεξαρτήτως του παθητικού ή ενεργητικού ρόλου τους με την κατηγορία ότι ως σοδομιστές υποσκάπτουν το ηθικό των συναδέλφων τους.

<Εάν κάποιος επιθυμεί να εξαιρεθεί της θητείας επικαλούμενος τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, ο νόμος δεν το επιτρέπει. Αν επιμείνει, επιχειρώντας να "πείσει" τους αξιωματικούς με συμμετοχή του σε σεξουαλικές πράξεις, τότε εκδιώκεται ως διανοητικώς πάσχων. Στην περίπτωση αυτή η ομοφυλοφιλία συνδέεται άμεσα με την ψυχική διαταραχή. Δηλωμένοι ομοφυλόφιλοι που εξ αυτού του λόγου εξαιρέθηκαν της στρατιωτικής θητείας δεν γίνονται δεκτοί για πρόσληψη στο Δημόσιο.
2. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ (ΕΡΓΑΣΙΑ)


Καθόσον ελλείπει νόμος προστασίας της ΛΟΑΤ κοινότητας από τις διακρίσεις είναι αδύνατον τα μέλη της να φανερώσουν την ομοφυλοφιλία τους σε σειρά επαγγελμάτων, όπως:

· Δάσκαλοι,

· Ενοπλες δυνάμεις,

· Αστυνομία (Αρρενες και Θήλεα),

· Ιερείς,

· Δικαστές

α. Οι διακρίσεις εν γένει.

Εφόσον τα ομόφυλα ζεύγη δεν αναγνωρίζονται δεν απολαμβάνουν τα ακόλουθα προνόμια που εκχωρούνται στα ετερόφυλα ζεύγη:

· Οι ΛΟΑΤ δεν δικαιούνται, γενικά, πολλά ασφαλιστικά και φορολογικά ευεργετήματα.

· Οι ΛΟΑΤ δεν δικαιούνται επιδόματα. (marriage etc)

· Οι ΛΟΑΤ δεν δικαιούνται προαγωγές.

· Οι ΛΟΑΤ δεν έχουν δικαίωμα απουσίας όταν ο σύντροφος τους αντιμετωπίζει σοβαρά ιατρικά προβλήμα/τα.

· Οι ΛΟΑΤ δεν δικαιούνται να λαμβάνουν την άδεια διακοπών ταυτόχρονα με το σύντροφο τους.

· Οι ΛΟΑΤ δεν δικαιούνται τη σύνταξη του θανόντος συντρόφου.

· Οι ΛΟΑΤ δεν δικαιούνται έξοδα κηδείας

· Οι ΛΟΑΤ δεν δικαιούνται να συμπεριλάβουν τον/την σύντροφο τους στην ασφάλιση τους όταν εκείνος δεν εργάζεται και είναι ανασφάλιστος.


β. Καταγραμμένες περιπτώσεις διακρίσεων.

1. Ανδρας υπάλληλος του Κεντρικού Ταχυδρομείου στη Θεσσαλονίκη απολύθηκε επειδή συζούσε με άλλον άνδρα. Τα στοιχεία του είναι άγνωστα και η υπόθεση δημοσιεύθηκε σε εβδομαδιαία εφημερίδα τα γραφεία της οποίας γειτνιάζουν με εκείνα του Ταχυδρομείου.**

2. Αστυνομικός απαλλάχτηκε από τα καθήκοντα του όταν αποκαλύφθηκε ότι σύχναζε σε δημοφιλή στέκια για καμάκι, στην Αθήνα. Ο αστυνομικός είχε σχέση με άλλον άνδρα και επιχείρησε να τον καλύψει όταν ο τελευταίος κατηγορήθηκε για έγκλημα. Το δικαστήριο απεφάνθη υπέρ του αστυνομικού αλλά ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρενέβη προσωπικώς και η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέβη τελικώς αρνητική.**

3. Νεαρός ομοφυλόφιλος άνδρας πήγε να διδάξει σε δημόσιο σχολείο χωριού. Όταν αποκαλύφθηκε η ομοφυλοφιλία του οι κάτοικοι απείλησαν ότι θα τον στείλουν στο δικαστήριο. Προσκόμισε γνωμάτευση από γιατρούς κύρους οι οποίοι βεβαίωναν ότι δεν είχε κάνει παθητικό πρωκτικό σεξ κατά το πρόσφατο παρελθόν.**

4. Σε πρόσφατο ερωτηματολόγιο της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας που αφορούσε την πρόσληψη φυλάκων ασφαλείας, μια από τις ερωτήσεις ήταν αν οι υποψήφιοι αισθάνονται έλξη για πρόσωπα του ιδίου φύλου. Προφανώς τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας δεν θεωρούνται επιλέξιμα για τέτοιες θέσεις, λόγω των σεξουαλικών επιλογών τους.

5. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, που ανήκει εν μέρει στο Δημόσιο, περιέλαβε την εξέταση-HLV στις προϋποθέσεις πρόσληψης στην Τράπεζα.

6. Μετά από έφοδο της αστυνομίας στο gay club Spices στην Αθήνα, όσοι δούλευαν εκεί έχασαν τη δουλειά τους.

Αναφέρονται επίσης περιπτώσεις απόλυσης προσώπων, όταν ο εργοδότης ανακάλυψε ότι ήταν οροθετικοί. Φυσικά, η απόλυση αυτών των προσώπων δεν στηρίχτηκε στο επιχείρημα ότι ήταν οροθετικοί παρά αιτιολογήθηκε με επίκληση της εργασιακής ανικανότητας τους. Όταν κάποιοι ανάμεσα τους αποπειρώνται να αντιδράσουν απειλούνται με δημοσιοποίηση της ιδιότητας του οροθετικού και συνάμα της ομοφυλοφιλίας τους.

Είναι συνηθέστατο να προβαίνουν σε ταπεινωτικά σχόλια για τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας τόσο οι εργοδότες όσο και οι άλλοι ετεροφυλόφιλοι υπάλληλοι. Η κατάσταση χειροτερεύει όταν οι ΛΟΑΤ υπάλληλοι παρίστανται και τα σχόλια, αμέσως ή εμμέσως, απευθύνονται στους ίδιους. Ελλείψει νόμου κατά των διακρίσεων που θα διασφάλιζε την προστασία των ΛΟΑΤ στους εργασιακούς χώρους τούτοι στερούνται το δικαίωμα επίσημης διαμαρτυρίας ή προσφυγής στα δικαστήρια για τη διεκδίκηση αποζημίωσης.

Αναφέρονται χιλιάδες κυριολεκτικά παρόμοιες περιπτώσεις διακρίσεων εναντίον των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤ στους ελλαδικούς εργασιακούς χώρους. Η απουσία νόμου που θα διευθετούσε το θέμα των διακρίσεων εναντίον της ΛΟΑΤ κοινότητας ενδυναμώνει αυτές τις συμπεριφορές και κάνει δύσκολο για τα μέλη της να ζήσουν μια τίμια και αξιοπρεπή ζωή.
3. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Ουδεμία απολύτως αναφορά στην ομοφυλοφιλία ιστορικών προσωπικοτήτων απαντάται. Θεωρούνται εκ προοιμίου ετεροφυλόφιλες και κάθε αναφορά στην ομοφυλοφιλία τους αποκλείεται και απαγορεύεται.

Σε όσα βιβλία εκδίδει το ΥΠΕΠΘ οι ομοφυλόφιλοι παρουσιάζονται κακοί και πρόστυχοι. Ένα βιβλίο του ΥΠΕΠΘ, αφιερωμένο στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, προγραμματισμένο προς έκδοση το 2002 ουδέποτε κυκλοφόρησε επειδή η Εκκλησία της Ελλάδας αντιτάχθηκε στην αναφορά της ομοφυλοφιλίας και στην αλλαγή φύλου ως εναλλακτικών τρόπων ζωής (alternative lifestyles). Εξαιτίας της αντίδρασης της Ορθόδοξης ελληνικής Εκκλησίας δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μαθήματα σχετικά με το ασφαλές σεξ.

Όσον αφορά το σχολικό περιβάλλον δεν εγγυάται προστασία των ΛΟΑΤ νέων σε περίπτωση παρενόχλησης από ομολόγους τους. Οι νεαροί ΛΟΑΤ δεν μπορούν να απευθυνθούν στους σχολικούς συμβούλους για να ζητήσουν βοήθεια και προστασία μια και το ΥΠΕΠΘ δεν περιλαμβάνει στα καθήκοντα των τελευταίων τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν οι δάσκαλοι όχι μόνον ανέχονται την παρενόχληση ή την άσκηση φραστικής βίας από τους άλλους μαθητές/σπουδαστές αλλά και ενθαρρύνουν παρόμοιες συμπεριφορές. Αυτό συμβαίνει επειδή το ΥΠΕΠΘ δεν έχει οργανώσει σεμινάρια επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με θέμα τη δέουσα στάση σε ανάλογα περιστατικά.

Δάσκαλος που συνελήφθη σε αστυνομική έφοδο στο gay-friendly Spices club αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του. Όλες οι κατηγορίες καταρρίφθηκαν στη συνέχεια αλλά ούτε αποζημιώθηκε ούτε επαναπροσλήφθηκε στην παλιά του θέση.
4. MΜΕ (ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ)


Η απουσία νόμου για τις ειδικές περιοχές του σεξουαλικού προσανατολισμού και της σεξουαλικής ταυτότητας επιτρέπει στα ΜΜΕ να αναφέρονται στα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας με προσβλητικούς και εξευτελιστικούς χαρακτηρισμούς.

Ως προς το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση, οι ΛΟΑΤ μπορούν να προσφύγουν στο ΕΣΡ. Αυτή η Διοικητική Αρχή έχει δικαίωμα επιβολής προστίμων στους υπό κατηγορία Ρ/Σ ή τηλεοπτικά κανάλια και μπορεί να φθάσει μέχρι τη διακοπή ενός ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού προγράμματος. Αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δυσχεραίνει την υποβολή μιας ατομικής διαμαρτυρίας.

Για τον γραπτό Τύπο υπάρχει νόμος κατά των διακρίσεων, τις οποίες όμως απαγορεύει μόνον σε σχέση με την εθνικότητα και τη θρησκεία. Συνεπώς, η ΛΟΑΤ κοινότητα υπογραμμίζει την ανάγκη είτε να περιληφθούν στον ισχύοντα νόμο διατάξεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου είτε να ψηφισθεί ειδικός νόμος για τα ζητήματα αυτά.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν, έπειτα από αστυνομική έφοδο σε gay bar τα ΜΜΕ όχι μόνο χαρακτήρισαν με περισσή προθυμία τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας παιδόφιλους, διεστραμμένους και ψυχικά άρρωστους αλλά γνωστοποίησαν και το όνομα ενός άνδρα κατηγορούμενου για παιδική πορνογραφία, ωθώντας τον στην αυτοκτονία μέσα στα κελιά της ΓΑΔΑ.

Στις 11/11/03 το ΕΣΡ επέβαλλε πρόστιμο σε τηλεοπτικό σταθμό για τηλεοπτική σειρά που έδειξε φιλί πάθους μεταξύ δύο συναινούντων ενήλικων ανδρών. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Λασκαρίδης, πρόεδρος του ΕΣΡ, δήλωσε ότι "προηγήθηκαν απαράδεκτοι και ακραίοι διάλογοι που προετοίμασαν μια χυδαία ατμόσφαιρα και οδήγησαν σε μια πράξη η οποία μπορεί να συμβαίνει στην κοινωνία αλλά είναι ασυνήθιστη. Αποτελεί ιδιορρυθμία που βρίσκεται έξω από την παραγωγική διαδικασία της ζωής". Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Λασκαρίδης διορίστηκε στη θέση του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ότι τα μέλη του Συμβουλίου είναι εκπρόσωποι των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και ότι κανένα εκ των τελευταίων δεν αποδοκίμασε τις ομοφοβικές και ευτελιστικές δηλώσεις του κ. Λασκαρίδη.
5. ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ)


Η ΛΟΑΤ κοινότητα βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση από την ελληνική αστυνομία προκειμένου να χειραγωγηθεί. Οι έλληνες αστυνομικοί θεωρούν τους ομοφυλόφιλους πολίτες τρίτης διαλογής και τους συμπεριφέρονται αναλόγως.

Σε διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη που ανακοινώθηκαν στις 30/6/03 η ελληνική αστυνομία κατηγορείται ότι προσάγει ομοφυλόφιλους άνδρες από στέκια για "καμάκι" στο κέντρο της Αθήνας, με μόνη αιτιολογία ότι έτυχε να βρεθούν εκεί αργά το βράδυ. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο αν έλληνας πολίτης επιδείξει στις αστυνομικές αρχές την ταυτότητα του ή άλλο επίσημο έγγραφο που αποδεικνύει την ταυτότητα του, αφήνεται ελεύθερος.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις ομοφυλόφιλοι άνδρες συνελήφθησαν, τους φορέθηκαν χειροπέδες και οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς μολονότι είχαν επιδείξει στοιχεία ταυτότητας. Επιπροσθέτως, η προσαγωγή τους συνοδεύτηκε από προσβλητικά και ταπεινωτικά σχόλια μαζί με απειλές δημόσιας έκθεσης της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Ως δικαιολογία της συμπεριφοράς της η αστυνομία προβάλλει το επιχείρημα ότι άνθρωποι που περιφέρονται στα πάρκα τη νύχτα είναι εξ ορισμού ύποπτοι. Και η αστυνομία καταλήγει στη διαπίστωση ότι όσοι αδυνατούν να εξηγήσουν "λογικά" αυτές τις περιπλανήσεις πρέπει να προσάγονται στο Αστυνομικό Τμήμα και να κρατούνται μέχρι να διασταυρωθούν τα στοιχεία τους.

Ας προστεθεί ότι η αστυνομία κρατά όσους προσάγονται για διασταύρωση πλέον των τριών ωρών και τους μεταχειρίζεται σαν εγκληματίες. Αλλη μια συνήθεια και πρακτική της αστυνομίας είναι να εφορμά στους "καμακότοπους" και να προσάγει δεκάδες ομοφυλόφιλων ανδρών επειδή περιφέρονται ασκόπως γύρω από τα πάρκα. .

Στις 21/2/03 η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο gay friendly Spices club στην Αθήνα. Αφορμή για όσες συλλήψεις επακολούθησαν ήταν μια έρευνα σχετική με παιδική πορνογραφία και ο εντοπισμός παιδοφιλικής ιστοσελίδας, η οποία περιείχε ανοιχτή πρόσκληση στα πάρτι της Πέμπτης του εν λόγω κλαμπ. Όμως, εκείνο το βράδυ δεν συνελήφθησαν μόνον άνθρωποι που κατηγορούνταν για παιδοφιλικές δραστηριότητες. Κοντά στον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο, τον οργανωτή του πάρτι και κάποιους ακόμη, συνελήφθησαν τρία ακόμη άτομα στο σκοτεινό δωμάτιο (dark room) του κλαμπ και κατηγορήθηκαν για τέλεση εγκληματικών πράξεων υπαγόμενων στο άρθρο 347 του Π.Κ. το οποίο απαγορεύει την ανδρική πορνεία. .

*** Στην περίπτωση αυτή το συναινετικό σεξ μεταξύ ομοφύλων θεωρήθηκε, από την αστυνομία, πορνεία.

Σε άλλη περίσταση, έγινε έφοδος σε έτερο gay bar και όλοι οι παρευρισκόμενοι υποχρεώθηκαν επιδείξουν ταυτότητες προκειμένου να αποδείξουν ποιοι ήταν καθώς και την ηλικία τους. Ευτυχώς οι θαμώνες είχαν μαζί τους ταυτότητες και απέφυγαν να συρθούν στο Τμήμα για διασταύρωση. Οι υπάλληλοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί αφού τους πήραν στο Τμήμα για εξέταση.

Το 2002 αντιπρόσωποι της Σουηδικής και της Δανικής Αστυνομίας που εκπροσωπούσαν τα ΛΟΑΤ μέλη των Σωμάτων τους, κατέφθασαν στην Αθήνα όπου προσπάθησαν απεγνωσμένα να συναντήσουν κάποιον ομόλογο τους προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση των ΛΟΑΤ ελλήνων αξιωματικών. Κανείς δεν τους απάντησε και μόνον ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης συναντήθηκε μαζί τους επί δεκάλεπτο, δίχως άλλα εμφανή αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Η ελληνική ΛΟΑΤ κοινότητα ανακάλυψε ότι η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται, υποτίθεται, με άλλες αστυνομίες της Ε.Ε. για την προστασία των δικαιωμάτων μειονοτήτων, όπως η ΛΟΑΤ. Οι έλληνες αξιωματικοί που μετέχουν στην προσπάθεια χαρακτηρίζονται από τους ευρωπαίους ομολόγους τους συνεργάσιμοι και ανοιχτοί στην προσέγγιση. Εντούτοις, ουδέποτε κάποιος από αυτούς επιχείρησε να έρθει σε επαφή με την ελληνική ΛΟΑΤ κοινότητα, παρ΄ όλο που ισχυρίζονται ότι βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί μας.

Προ δύο ετών η Ελληνική Αστυνομία κυκλοφόρησε εγχειρίδιο απευθυνόμενο στους ενεργεία αξιωματικούς της, όπου οι ομοφυλόφιλοι χαρακτηρίζονταν φρενοβλαβείς, διεστραμμένοι, σοδομιστές και παιδόφιλοι. Εικάζεται ότι η εν λόγω έκθεση αποσύρθηκε ύστερα από την κατακραυγή του Τύπου και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
6. ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ


Σύμφωνα με τη Γ.Σ του Ο.Η.Ε. (2001) και τη συνάντηση παρακολούθησης που διοργανώθηκε στις 22/9/03 νόμοι κατά των διακρίσεων πρέπει να περιλαμβάνουν πρόνοιες που αφορούν το HLV-AIDS.

Η ACT UP ανέφερε το περιστατικό ασθενούς με HLV ο οποίος χρειαζόταν επείγουσα επέμβαση τον Ιούνιο 2003 και κρατικό νοσοκομείο αρνήθηκε να πραγματοποιήσει την εγχείριση επειδή ήταν Δευτέρα και το συγκεκριμένο νοσοκομείο προγραμμάτιζε χειρουργεία για πάσχοντες με HLV αποκλειστικά τις Παρασκευές

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες δεν καλύπτουν δαπάνες για όσες ασθένειες απορρέουν από το HLV-AIDS και αρνούνται να ασφαλίσουν τα οροθετικά άτομα. Επίσης σε ερωτηματολόγιο που δίνουν προς απάντηση πριν τη σύναψη συμβολαίου ρωτούν εάν υποβληθήκατε κατά το παρελθόν σε εξέταση για AIDS. Οι ΛOAT δεν γίνονται δεκτοί ως αιμοδότες αν γνωστοποιήσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Οι ΛΟΑΤ αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς ως πιθανές δεξαμενές μικροβίων. Σε πολλές περιπτώσεις οδοντίατροι αρνήθηκαν τις υπηρεσίες τους σε ΛΟΑΤ πελάτες. Το ίδιο συμβαίνει με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Οι ΛΟΑΤ δυσκολεύονται να εκφράσουν ανοιχτά τη σεξουαλικότητα τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ορισμένα ειδικά προβλήματα. Οι γιατροί ανεκπαίδευτοι για το χειρισμό ανάλογων ζητημάτων, δεν αποδέχονται με άνεση τη σεξουαλικότητα μας και εκπλήσσονται δυσάρεστα όταν τους αποκαλυφθεί πρόσωπο με πρόσωπο ότι ανήκουμε στη ΛΟΑΤ κοινότητα.

Οι κάτοικοι περιοχής στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή του τοπικού δημάρχου αντέδρασαν επεισοδιακά το 2001, στο άνοιγμα ενός Ιδρύματος προορισμένου για νοσοκομειακή φιλοξενία ασθενών - φορέων HLV.
7. TΡΑΝSEXUALS / TRANSGENDERS


Οι σεξουαλμεταβατικοί (transexual) και οι φυλομεταβατικοί (transgender) στην Ελλάδα έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με πολυάριθμα προβλήματα.

Εφόσον δεν έχουν καμιά δυνατότητα να επιζητήσουν πρόσληψη στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα μόνη διέξοδος βιοπορισμού προβάλλει η πορνεία. Κατ΄ ακολουθία τυγχάνουν, εκ μέρους της ελληνικής αστυνομίας, φρικτής και αηδιαστικής μεταχείρισης.

Υπάρχουν πλείστες αναφορές ότι υποχρεώνονται σε σεξουαλική συνεύρεση με αστυνομικούς.

Το Σεπτέμβριο του 2003 η πρόεδρος του αρτισύστατου ΣΑΤΤΕ (η γνωστή μας Πάολα) συνελήφθη ενόσω μοίραζε σε άλλους σεξουαλμεταβατικούς ενημερωτικό δελτίο για την ίδρυση του νέου σωματείου. Σύρθηκε στο Τμήμα, έμεινε εκεί εννέα ώρες σε βρώμικο κελί και αφού υπέστη τη χειρότερη δυνατή μεταχείριση (της πρόσφεραν μουχλιασμένο ψωμί) το δικαστήριο την απάλλαξε. Προφανώς ουδείς της εξήγησε τους λόγους σύλληψης ή απολογήθηκε για τη μεταχείριση στο Τμήμα και την παράνομη κράτηση.

Αλλη σεξουαλμεταβατική, εργαζόμενη στα ΕΛΤΑ, αποφάσισε να προσέλθει στην εργασία της ντυμένη γυναίκα και ζήτησε από τους συναδέλφους να την προσφωνούν με το γυναικείο όνομα της. Την έστειλαν να κουβαλάει σάκους και δέματα στην αποθήκη και ουδείς την καλεί με το γυναικείο της όνομα.

Προτιθέμεθα να προσκομίσουμε στο μέλλον λεπτομερέστερη ενημέρωση για τη θέση της ΛΟΑΤ κοινότητας στην Ελλάδα. Αναφορές σε δικαστικές αποφάσεις δεν στάθηκε δυνατόν να περιλάβουμε στην παρούσα έκθεση αλλά εάν παραστεί ανάγκη ή ζητηθεί θα το πράξουμε προσεχώς.


 

*Αυτό το εδάφιο είναι τμήμα έκθεσης της Amnesty International USA

**Αυτά τα εδάφια περιλαμβάνονται στην έκθεση ILGA του Αρη Μπατσιούλα.

*** Αυτό το εδάφιο είναι μέρος άρθρου στο Europe ILGA Newsletter, vol. 3, Issue 2, June 2003

 


 

HOMOSEXUAL CITIZENS INITIATIVE


REPORT REGARDING THE POSITION OF THE LGBT COMMUNITY IN GREECEAUTHOR : TAXIARCHIS POTAMIANOS, Member of Homosexual Citizen's Initiative (POP)


Contents Page

1. Justice/Law

a. Criminal law

b. Anti-discrimination

c. Family and partnership recognition

d. Military Law

2. Employment

3. Education

4. Media

5. Law enforcement (Police)

6. Health care

7. Transexuals

REPORT REGARDING THE POSITION OF THE LGBT COMMUNITY IN GREECE

1. Justice/Law

a. Criminal law

Under Article 347.1 (b) of the Greek Penal Code indecent acts between men when committed for financial gain, or when committed by an adult through the seduction of a person under 17 years of age, are punishable by between three months' and five years' imprisonment. Article 347.1 (a) and Article 347.2 similarly penalize the commission of indecent acts between men through abuse of a relationship of dependency based upon any form of employment, or when the perpetrator engages in such acts as a profession.

* The Greek Penal Code does not criminalize sexual acts, for financial gain or otherwise, between women, and prostitution involving heterosexual acts is not criminalized, as long as the prostitute has fulfilled legal procedures before starting to work. Furthermore, men are discriminated against because the age of consent for heterosexual acts is 15 years while that for homosexual acts is 17 years.

* The wording of the law is also problematic as it characterises homosexual acts as "lewdness against nature", which implies that members of the LGBT Community are unnatural. In criminology, LGBTs are grouped together prostitutes, drug addicts and serial killers and they are characterised as mentally ill people.

b. Anti-discrimination

Neither the Greek Constitution nor the Greek Penal Code includes an anti-discrimination category in the areas of sexual orientation and sexual identity.

c. Family and partnership recognition

There is no legal recognition of same-sex couples. There is no provision for gay or lesbian couples to be able to adopt children. It is a common secret that, in case a gay or lesbian couple tries to adopt a child, the court will deny adoption, claiming that gay or lesbian couples are not suitable to raise children.

As regards custody or visitation rights, it is common knowledge that if it is revealed that one of the parents is lesbian or gay, the court will not award custody and it may eliminate visitation rights to minimum, if at all, because there is danger of exposing the child(ren) to the lesbian and gay lifestyle.

The absence of laws not characterising members of the LGBT Community unsuitable for parenting should not lead to the conclusion that the LGBT Community has the same rights as the other Greek citizens.

There is a big difference between the way the laws are written and the way they are interpreted by the Greek judicial system.(Judicial Practice).

Adopting the active or passive role in sexual intercourse is significant.There are recorded cases in the Greek Judicial System that consider passive lesbians and gay to be seduced by their active counterparts, so they are considered to be in a weaker condition in case they commit a crime.

As a result, if a passive lesbian or gay man kill their active partner, they face reduced imprisonment because they are considered to be weaker.

As regards matters of inheritance, since there is no official recognition of same-sex couples, there are cases when someone inherits from the will of her/his deceased partner a percentage of a property they bought together, they are forced to sell their part of the inheritance out of fear of disclosure of their homosexuality.

d. Military law

If two officers of the armed forces are arrested during sexual intercourse, then the active one is thrown to jail or faces military court and the passive one is immediately discharged dishonorably as a practising homosexual. If he is a soldier serving his military service, he is discharged under the accusation that he is a sodomite undermining the moral of the rest of the soldiers, no matter the role he adopts.

If a man doesn’t want to serve his military service on the grounds of his sexual orientation, the law doesn’t allow him not to serve. If he insists and he tries to persuade army officers by commiting sexual acts, he is discharged as suffering from mental illness. So, in this case, homosexuality is immediately linked to mental disorders. Declared homosexuals exempted from military service for that reason are ineligible for public sector jobs.


2. Employment


Since there is not a law protecting the LGBT Community from discrimination, it is impoosible for the LGBT Community to disclose its homosexuality to a series of professions, such as:

· Teachers

· Armed Forces

· Policemen-Policewomen

· Priesthood

· Judges

Discrimination in general

Since same sex couples are not recognized, we do not have the following benefits that are attributed to legally married heterosexual couples:

· LGBTs are not entitled in general to many other benfits regarding insurance and taxation

· LGBTs are not entitled to allowances (marriage etc)

· LGBTs are not entitled to promotion

· LGBTs are not entitled to leave of absence if their partner faces serious medical problem(s)

· LGBTs are not entitled to have their vacation permit along with their partner

· LGBTs are not entitled to receiving the pension of the deceased partner

· LGBTs are not entitled to funeral costs

· LGBTs are not entitled to include their partner to their insurance in case he/she does not work and, as a result, he/she is not insured


Recorded Cases of discrimination

1. A gay man working in the central post office in Thessaloniki was suspended from his job because he was living with another man. The details of the man are unknown and the issue was publicised in a weekly newspaper that happened to have its offices right next to the post office.**

2. A policeman was relieved of his duties after it was revealed that he was frequenting popular cruising places in Athens. The policeman had been in a relationship with another man and had tried to cover up for him when he was accused of committing a crime. The appeal court ruled in favour of the policeman, but the Minister of Justice personally intervened and the eventual ruling of the Supreme Court went against the man.**

3. A young gay man went to teach in the public school of a village. When it was revealed he was gay, the villagers threatened to take him to court. He produced a report from respected doctors providing proof that he had not had passive anal sex in the recent past.**

4. In a recent questionaire by the state-owned Agricultural Bank of Greece having to do with hiring security guards, one of the questions was whether the candidates are attracted to people of same-sex. Obviously, members of the LGBT Community are not considered to be eligible for a job like this because of their sexual orientation.

5. The partially-state owned National Bank of Greece included HIV-examination as a prerequisite to hire someone for a job in the bank.

6. After the police raiding at Spices gay club in Athens, all the people who worked at that bar lost their jobs.


There are also reported cases when a person gets fired when the employer finds out about his/her positive HIV status. Of course this person is not fired from his/her job on the grounds of being HIV positive, but due to incompetence. If he/she tries to oppose, he/she is threatened with public exposure of both his/her positive HIV status and homosexuality.

It is a common place for employers and straight-oriented employees to make derogative comments regarding members of the LGBT Community. The situation gets worse when LGBT employees are present and these comments address to them, explicitly or implicitly. Since there is no antidiscrimination law addressing the protection of LGBTs in the workplace, we don't have the right to complain officially, go to court and ask for a compensation.

There are literally thousands of similar cases of discrimination in the workplace for members of the LGBT Community in Greece. The lack of a law addressing the issue of discrimination against the LGBT Community reinforces these attitudes and makes it difficult to live a honest and decent life.


3. Education


There is absolutely no reference to the homosexuality of historical figures. All of them are considered to be ad hoc heterosexuals and any reference to their homosexuality is excluded and forbidden.

In the books published by the Greek Ministry of Education, homosexuals are presented as evil and villain. A book scheduled to go public in 2000 by the Greek Ministry of Education regarding sexual education has not circulated yet because the Greek Orthodox Church opposed to mentioning homosexuality and transgenderism as sexual alternative lifestyles.There are not also lessons in the curriculum regarding safe sex due to reactions on behalf of the Greek Orthodox Church.

As regards the school environment, there is no protection for LGBT youth in case of harassment on behalf of their peers. The LGBT youth can not address to school councelors and ask for their help and protection, since the Ministry of Education doesn’t include sexual orientation problems in their duties. The problem gets even bigger when teachers not only tolerate harassment or verbal assaults on behalf of the other pupils/students but they also encouraget these behaviours. This happens because the Ministry of Education has never organised seminars informing teachers about the way they should act in these cases.

A public school teacher was arrested after a police raiding at the gay-friendly Spices Club and not only his name was publicly revealed by the Media, but he was also forced to resign his post. All the accusations were dropped later, but he was not either compensated or rehired to his previous post.


4. Media


The lack of an anti-discrimination law in the specific areas of sexual orientation and sexual identity allows the Media to refer to members of the LGBT Community using offensive and derogative remarks.

As regards television and radio, LGBTs have the chance to complain officially to the National Board of Radio and Television. The above-mentioned board has the right to fine the accused radio or TV station and even to order the discontinuation of a radio or TV show. But it is a not a time-saving procedure and it makes it difficult for individuals to file a complain.

As regards press, there is an anti-discrimination law that prohibits discrimination only on the basis of nationality and religion. So, the LGBT Community stresses the need either to include sexual orientation and gender identity to the present law or to have a specific law regarding sexual orientation and gender identity.

In the recent past, after the raiding of the police into a gay bar, the media were more than willing not only to characterise the entire LGBT Community as pedophiles, perverts and mentally ill but they also revealed the name of a man accused of child pornography, leading him to commit suicide in the cells of the Central Police headquarters in Athens.

On November 11th, the Greek National Radio and Television Council fined a TV series 100,000 Euros for airing an intimate kiss between two consenting adults. What's more, Mr. Laskaridis, the President of the Greek National Radio and Television Council stated that "there have been unacceptable and extreme dialogues which prepared a vulgar atmosphere and led to an event which might happen in the society but it is not usual. It is a peculiarity which is out of the productive process of life". We should state that Mr. Laskaridis is appointed to its position by the Greek Parliament and that members to the Council are representatives of Greek political parties, none of which took a stand about the homophobic and derigatory remarks of Mr. Laskaridis.


5. Law enforcement (Police)


The LGBT Community is under continuous scrutiny and manipulation from the Greek Police. Greek policemen consider homosexuals to be third-class citizens and they are treated this way.

In the findings of the Greek Ombudsman released on June 30, 2003 the Greek Police is accused that, in cruising places in the centre of Athens, they take into custody gay men only on the basis that they happen to be in these places at a late time. According to the Greek law, if a citizen shows his identity card or some other official document to the Police that certifies his identity, then he/she has to be released .

But in numerous cases, homosexual men were arrested, placed handcuffs and driven to local police stations in spite of showing proofs of identity . Moreover, their arrest was followed by offensive and derogative remarks along with threats of exposing their sexual identity to the public.

As an excuse for this behaviour, the police claimed that people who choose to wander around in parks at night are suspects ad hoc. The police also comes to the conclusion that people who can not "logically" explain the reason for their whereabouts should be taken to the police station and detained in order for the police to cross check their personal data.

The police, in addition, detains those being held for cross checking for more than three hours and treats them as if they were criminals. Another custom and practise of the Greek Police is to raid cruising areas and detain dozens of homoexual men on the grounds of wandering aimlessly around the park.

On 21 February 2003, Greek Police raided the gay-friendly Spices Club in Athens. The background to these arrests was an invesigation into child pornography and the discovery of a paedophile web-site that included an open invitation to the Thursday parties at Spices. Yet, in the course of the evening, it was not only people accused of paedophile activity that were arrested. In addition to the Internet site owner, the organiser of the party and some other men, three people were arrested in the club's darkroom accused of commiting crimes under 347 of the Greek Penal Code prohibiting male prostitution.

*** In this case, consensual sex between people of the same sex was considered by the police as prostitution.

In another case, another gay bar was raided and all the attendants were made to show their identities in order to prove their age and identity. Thankfully, all the attendants had their identity with them, so they avoided being dragged to the police station for cross checking. The employees of the bar were not so lucky as they were taken to the police station for questioning.

In year 2002, representatives from the Swedish and Danish Police representing their LGBT members came to Athens and tried desperarately to meet with someone in order to discuss the status of LGBT officers in Greece. Noone answered to them and, instead, a representative of the Ministry of Public Order met them for 10 minutes with no obvious result unti now.

The Greek LGBT Community discovered that the Greek Police supposingly cooperates with other European Union police in order to protect the rights of minorities such as the LGBT Community. These Greek officers are characterised by their European counterparts as cooperative and easily accessible, but none of them ever tried to get in touch with the Greek LGBT Community to find out about our real needs, contrary to their claims that they are in touch with us.

Two years ago the Greek Police circulated a manual for its officers on duty characterising homosexuals as mentally ill, perverts, sodomites and paedophiles. That report is supposingly withdrawn after an outcry on behalf of the media and non-govermental organisations.


6. Health care


According to the UN General Assembly in 2001 and the follow up meeting held in September 22, 2003, anti-discrimination laws should include provisions regarding HIV-AIDS.

ACT UP has reported a case when an HIV patient needed immediate surgery in June 2003 and a state hospital denied to perform the operation because it was Monday and that particular hospital operated HIV patients only on Fridays.

Private insurance companies do not accept to cover expenses for diseases relating to HIV-AIDS and refuse to make an insurance to HIV positive people. They also include a question before a contract is signed asking you if you ever had an HIV-AIDS examination in the past. LGBTs are not allowed to become blood donours in case they reveal their sexual orientation.

LGBTs are treated as possible disease tanks by the doctors. There are many cases regarding dentists who denied their services to LGBT clients. The same applies to other categories of doctors.

LGBTs find it difficult to express openly their sexuality and, as a result, some special problems members of LGBT Community face because the doctors, due to lack of education about those problems, find it difficult to cope with our sexuality and they are negatively surprised when they come face to face with the revelation that we are members of the LGBT Community.

In an event that took place at the Thessaloniki area in the year 2001, the residents of a city nearby Thessaloniki, in cooperation with the local mayor, reacted to the operation of an institution providing hospitalization for HIV patients.


7. Transexuals-Transgender


The transexual-transgendered people in the Greek society come face to face every day with numerous problems.

Since they do not have the opportunity to apply for a job either in the public or in the private sector, their only way of economical survival is prostitution. As a result, they are treated by the Greek Police in a horrendous and disgusting way.

There are numerous reports that they are forced to have sexual intercouse with policemen.

In September 2003 the president of the newly-formed transexual group Greek Solidarity Group for Transexuals (ΣΑΤΤΕ in Greek) was arrested while she was distributing a leaflet to other transexuals informing them about the creation of their group. She was drug to the police station, stayed there for 9 hours in a dirty cell and after she was treated in the worst possible way ( she was offered mouldy bread), she was aquitted by a court. Of course noone explained her the reasons for her arrest and noone apologised for the way she was treated to the police station and for her illegal arrest.

Another transvestite, who is working at the state-owned Greek Postal Service and decided to go to work dressed in women’s clothes and asked her colleagues to address her by her female name, is assigned to carry boxes and parcels at the store room and noone calls her with her female name.

In the future, we intend to provide more detailed information regarding the position of the LGBT Community in Greece. Any reference to court decisions was not possible to be included in the present report, but it will be done in the future, if needed and asked.

 

*This passage is part of a report by Amnesty International USA

**These passages are included in the ILGA report by Aris Batsioulas

*** This passage is part of an article in Europe ILGA Newsletter, Vol.3, Issue 2, June2003

Σχόλια  

#202 ntaletuexq 06-04-2019 18:32
viagra cost per pill http://writeessayhtfd.com
viagra reviews
Παράθεση
#201 italetnmti 06-04-2019 13:12
generic viagra from canada http://writeessayhtfd.com
buy brand viagra online usa
Παράθεση
#200 dtaletbywt 06-04-2019 09:17
can you order viagra online legally http://writeessayhtfd.com
how to buy viagra online
Παράθεση
#199 wtaletrfbm 06-04-2019 04:59
side effects of cialis http://essaybuyhtd.com
best online cialis
Παράθεση
#198 wtaletfnxd 06-04-2019 00:23
order cialis australia http://essaybuyhtd.com
buy female cialis
Παράθεση
#197 gtaletppah 05-04-2019 19:13
cialis reviews http://essaybuyhtd.com
when does cialis become generic
Παράθεση
#196 vtaletiebx 05-04-2019 14:17
is it legal to order viagra from canada http://writeessayhtfd.com
cheap viagra 25mg
Παράθεση
#195 ataletfyma 05-04-2019 09:24
brand viagra online http://writeessayhtfd.com
cheapest viagra online
Παράθεση
#194 gtaletwojv 05-04-2019 04:33
viagra overnight shipping usa http://writeessayhtfd.com
real viagra online
Παράθεση
#193 jtaletmtfz 04-04-2019 23:52
buy cialis soft tabs online http://essaybuyhtd.com
order cialis no prescription
Παράθεση
#192 mtalettjcp 04-04-2019 19:18
cialis patent expiration http://essaybuyhtd.com
buy cheap cialis generic: http://essaybuyhtd.com
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!