του Βαγγέλη Γιαννέλου

Προεκλογικά οι gay, λεσβιακές και τρανς οργανώσεις συνηθίζουν να στέλνουν ερωτηματολόγια προς τα κόμματα για να πάρουν απαντήσεις για τις πολιτικές που πρόκειται να ακολουθήσουν. Είτε θετικά ή έστω γενικόλογα έχουν απαντήσει κατά καιρούς ο Συνασπισμός (το 1993 με θετικές απαντήσεις), το ΠΑΣΟΚ (το 1990 με μάλλον γενικές απαντήσεις) και οι Ταύροι του Στέφανου Μάνου (το 2000 με θετικές απαντήσεις).

Απαντήσεις δε λάβαμε ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Κι ενώ η μη απάντηση της ΝΔ είναι εν γένει αναμενόμενη, αντιθέτως, η σιωπή του ΚΚΕ είναι εντυπωσιακή, δεδομένου ότι βουλευτές του (όπως πχ η κα Κανέλλη) θεωρούνται πολύ κοντά στους gay και τις λεσβίες! Δημιουργείται έτσι η εντύπωση στην gay και λεσβιακή κοινότητα, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ανοιχτές αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα και η σιωπή του φαίνεται ανεξήγητη.

Ομως η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος, είναι σαφής και βαθειά συντηρητική. Εκδηλώνεται, δε, από το 1985 μέχρι σήμερα διαρκώς. Αφορμή για την έκφραση αυτής της θέσης ήταν ο Νίκος Χατζητρύφωνας, Γραμματέας στην Κομματική Οργάνωση Βάσης Ξάνθης, ο οποίος είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος ακτιβιστής (το 1989 ίδρυσε την ΟΠΟΘ και το 1995 τη Σύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας).

Ο Νίκος έβαλε υποψηφιότητα για γραμματέας της ΚΟΒ του χωρίς να κρύβει την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα. Το κόμμα έδωσε γραμμή στα μέλη της ΚΟΒ να μην τον εκλέξουν όμως τα μέλη αδιαφόρησαν για την κομματική γραμμή και ο Νίκος εκλέχτηκε Γραμματέας της ΚΟΒ. Η Κεντρική Επιτροπή αντέδρασε διαλύοντας την ΚΟΒ Ξάνθης και διαγράφοντας τον Νίκο από το ΚΚΕ. Φυσικά έγινε ένσταση και ο Νίκος συναντήθηκε με τον Γραμματέα του ΚΚΕ τον κ. Χαρίλαο Φλωράκη.

Τόσο η τοποθέτηση του κ. Φλωράκη όσο και του 12ου Συνεδρίου το οποίο επικύρωσε τελικά τις διαγραφές, ήταν ακραία ομοφοβικές και εξηγούν σαφώς τη στάση του ΚΚΕ μέχρι σήμερα. Αποφάσισαν ότι το "τρίτο φύλο" (δηλ. οι ομοφυλόφιλοι πολίτες) εμποδίζει την σχέση του ΚΚΕ με τις μάζες και γι αυτό θα πρέπει να απομακρύνεται από τις τάξεις του. Η απόφαση αυτή κινείται πάνω στην αρχαία κομματική γραμμή της Μόσχας και του Στάλιν το 1933, κατά την οποία η ομοφυλοφιλία είναι "αστική ασθένεια στην οποία καταλήγουν συνήθως οι γόνοι των πλουσίων που από βαρεμάρα στρέφονται στην σεξουαλική διαστροφή".

Η περίπτωση του Νίκου Χατζητρύφωνα δεν ήταν μοναδική. Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε με τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Κ. (μέλος της Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων ενάντια στην Καταπίεση και υποψήφιου της Αντικαπιταλιστικής Συμμαχίας στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών). Ο Κωνσταντίνος διαγράφηκε επίσης από το ΚΚΕ το Φθινόπωρο του 1988 μαζί με 15 ακόμη άτομα εξαιτίας της σεξουλικής τους ταυτότητας.

Την ακραία αυτή ρατσιστική στάση τηρεί το ΚΚΕ μέχρι σήμερα με τον "Ριζοσπάστη" στο ρόλο του οργάνου εμπέδωσης αυτής της γραμμής στον κομματικό μηχανισμό. Μόλις πριν από λίγους μήνες ο "Ρ" δημοσίευσε κατάπτυστο και χυδαίο άρθρο για την ομοφυλοφιλία ενώ προσφάτως, στην υπόθεση του προστίμου του Ραδιοτηλεοπτικού για το γνωστό φιλί, τοποθετήθηκε αδιαφορώντας για το γεγονός και εκτιμώντας ότι "δεν έχει τη διογκωμένη σημασία που του αποδίδουν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ".

Είναι λοιπόν προφανές ότι ένα μέρος ομοφυλόφιλων ανδρών και λεσβιών γυναικών ψηφίζουν το ΚΚΕ χωρίς να ξέρουν την "ωραία γνώμη" που έχει για αυτούς. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που η φιλοδοξία τους και οι ακραία εθνικιστική τους τοποθέτηση μπορούν να παραμερίζουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια. Η λογική του Αμερικάνικου Στρατού "δε σε ρωτάμε, μη μας το λες" ισχύει και στο ΚΚΕ. Το θέμα είναι να μην υποστηρίζονται από την gay, λεσβιακή και τρανς κοινότητα αυτές οι ιστορίες καθημερινής γελοιότητας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!