Ο βουλευτής του εργατικού κόμματος της αντιπολίτευσης Partit Laburista, Evarist Bartolo, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Μάλτας πως στη συνάντηση με την ΛΟΑΤ οργάνωση Malta Gay Rights Movement (MGRM), που είχε γίνει πριν τις εκλογές, είχε διαβεβαιώσει πως θα υποστήριζε οδηγία της Ε.Ε. κατά των διακρίσεων σε πολλαπλό επίπεδο – η οποία περιελάμβανε και τις διακρίσεις που υφίστανται τα ΛΟΑΤ πρόσωπα.

Αντ’ αυτού (και μετά τις εκλογές, βέβαια,) η κυβέρνηση θεώρησε πως η κοινωνία της Μάλτας δεν είναι ακόμα ώριμη ώστε να δεχτεί την ενσωμάτωση της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία και πως θα προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση μόνο όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Παράλληλα, κατά την πρόσφατη αναθεώρηση της νομοθεσίας περί κατοικίας, η κυβέρνηση του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών      (Partit Nazzjonalista) συμπεριφέρθηκε με «ελεεινό και κυνικό τρόπο» όταν το Εργατικό Κόμμα έθεσε θέμα δικαιωμάτων των γκέι ζευγαριών στην κατοικία. Το εξωφρενικό είναι πως το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών είχε διαβεβαιώσει προεκλογικά τους εκπροσώπους της οργάνωσης MGRM πως θα υποστήριζε τα δικαιώματα τους, χωρίς να εννοεί τίποτα στην ουσία.

Επιπροσθέτως, πρόσφατη έκθεση του Τμήματος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. με νομικές αναλύσεις της ομοφοβίας και των διακρίσεων που υφίστανται τα ΛΟΑΤ πρόσωπα λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού σε 27 χώρες – κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει τα εξής στοιχεία για την Μάλτα:

Τα ζευγάρια με ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό δεν χαίρουν ίσης μεταχείρισης με τα ετερόφυλα ζευγάρια απλά και μόνο λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Μάλιστα, η Μάλτα δεν αναγνωρίζει κανένα ομοερωτικό ζευγάρι που έχει ήδη αναγνωρισμένη σχέση σε άλλη χώρα. Η έκθεση, τέλος, συμπεραίνει πως τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας της Μάλτας δεν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και δεν προστατεύονται όπως οι ετερόφυλες/οι της χώρας.

Σύμφωνα με το οικογενειακό δίκαιο το δικαίωμα του γάμου αναγνωρίζεται στην Μάλτα μόνο σε πρόσωπα που ανήκουν σε διαφορετικό φύλο. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως κανένα ομοερωτικό ζευγάρι, από όποια χώρα-μέλος της ΕΕ και αν προέρχεται, δεν απολαμβάνει ίσα δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η κοινοτική, μάλιστα, νομοθεσία ορίζει ρητά την ίδια μεταχείριση τόσο στα ζευγάρια ιδίου φύλου με κατοχυρωμένη σχέση όσο και στα ζευγάρια με de facto σχέση.

Η έκθεση, τέλος, κάνει μνεία και στις διακρίσεις που υφίστανται οι τρανσέξουαλ στην Μάλτα εφόσον κανένας νόμος δεν καλύπτει την περίπτωση διορθωτικής αλλαγής φύλου με αποτέλεσμα - σύμφωνα με ψηφοφορία  της οργάνωσης MGRM στην οποία συμμετείχαν 150 άτομα - τα τρία τέταρτα των τρανσέξουαλ να είναι αναγκασμένες/νοι να μεταναστεύσουν για να υποβληθούν και σε αυτή την επέμβαση.

Μετάφραση: Πετροπούλου
http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-10734.html

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!