Είναι τόσο λίγοι οι τίμιοι κι ενσυνείδητοι άνθρωποι; Τι κάνουν οι πολλοί; Αυτοί που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, που έγιναν πρόσφυγες στον ίδιο τον τόπο τους, που έφυγαν ανήμποροι στην ξενιτιά; Η ξενιτεμένη μας ψυχή, ριζωμένη σε προκαταλήψεις, ρατσιστικές απολήξεις και ξενοφοβικά συμπλέγματα, δεν αλλάζει με τη στάμπα του Ευρωπαίου. "Θα απελάσουν τον σύντροφό μου. Βοηθήστε με", ακούστηκε απεγνωσμένη μια φωνή, που σοκάρει κόσμο. Όχι για το ίδιο το αίτημα, αλλά για εκείνον που το εκστομίζει, ζητώντας να μην εκδιωχθεί από την Κύπρο ο αλλοδαπός ομοφυλόφιλος σύντροφός του.

"Καταλαβαίνεις τι ζητάς;", του είπε έξαλλος ο λειτουργός Μετανάστευσης. "Ν' ανοίξουμε την πόρτα τώρα και σε ξένους "ανώμαλους"; Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ", αποφάσισε τελεσίδικα ένας απλός υπάλληλος. Υπό άλλες περιστάσεις η ευθυνοφοβία του δεν θα τον άφηνε για την αυθαίρετη κρίση και απόφαση. Αλλά σ' αυτό το ζήτημα, γνώριζε πως δεν ήταν μόνος. Πέραν των ανωτέρων του, είχε σύμμαχο, τη φτιαγμένη και... μυημένη κοινή γνώμη, η οποία αντιδρά με πανομοιότυπο, κάποτε και με χειρότερο τρόπο. Ο συνομιλητής μου στην άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής δεν αποσιωπούσε μια αγωνία ζωής που τον διακατείχε. "Δεν το κρύβω πως είμαι ομοφυλόφιλος. Για τέσσερα χρόνια συζούσα με το μοναδικό άνθρωπο που γνώρισα, έναν ξένο. Ήταν η δική μου διέξοδος, αφού η δική μας "προοδευτική" κοινωνία με καταδίκασε για το "κουσούρι" μου στην απομόνωση". -"Τώρα τι να κάνω;".

Μπορεί να είχε κι άλλα μειονεκτήματα η περίπτωση του αλλοδαπού ώστε να κριθεί δικαιούχος ασύλου στην Κύπρο. Κανένα απ' αυτά δεν ζυγίστηκε για την απόφαση. Η αποκάλυψη και μόνο πως κάποιος ξένος υπερβαίνει τα όρια της ανοχής μας, τιμωρείται με απέλαση. Μπροστά βέβαια από τις ανοιχτές κουρτίνες ανταποκρινόμαστε όλοι μας με άνεση στο θέατρο. Αυτο-αποθεώνουμε κατά βάθος την υποκριτική μας. Δείχνουμε μόνο τα έτσι κι αλλιώς παραποιημένα εύσημα, αλλά κρύβουμε επιμελώς ως άσημα αυτά που πληγώνουν την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια. Δείχνουμε το ευρωπαϊκό μας προφίλ, ενώ μέσα μας ανάβουμε καζάνια μαρτυρίου για τους άλλους. Έτσι κι αλλιώς πάντα οι άλλοι (οι ξένοι), φέρνουν την κόλαση. Ο αλλοδαπός απελαύνεται, αφού η κραυγή του "πνίγηκε" στα πορίσματα των Επιτροπών μας. Κι ας μας προειδοποίησε. "Στη χώρα μου η ομοφυλοφιλία κρίνεται ως ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα, που τιμωρείται με θάνατο".

-"Πρώτα κρίνεται στην Κύπρο", θα τον... παρηγορήσουμε εμείς, δείχνοντάς του το δρόμο.


Γιάννης Κωστακόπουλος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Του Γιάννη Κωστακόπουλου
Κωδικός άρθρου: 831124
ΠΟΛΙΤΗΣ - 03/11/2008, Σελίδα: 6

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!