Με τον Κώστα Κωνσταντίνου

Άσχημο πράγμα η βιτρίνα. Ειδικά η δική μας, εδώ στην Κύπρο. Τι βιτρίνα δηλαδή. Ένα τεράστιο παραβάν είναι, ένα τείχος καλύτερα. Πίσω από το οποίο κρύβεται αυτό που πραγματικά είναι η κυρίαρχη άποψη σ’ αυτή τη χώρα. Ο πραγματικός της πολιτισμός. Το πραγματικό μας επίπεδο.

Μπροστά, η δημόσια θέα του παραβάν είναι βέβαια αυτό που βλέπει ο έξω κόσμος. Ή έτσι νομίζουμε. Γιατί οι έξω, συνήθως ρίχνουν τη ματιά για να δουν τι κρύβει. Και έχουν τα μάτια ανοιχτά. Και βλέπουν. Αυτά όλα που δεν βλέπουμε (πια) εμείς. Εμείς ξέρουμε τι κρύβει. Απλώς δεν θέλουμε να θυμόμαστε.

Και επιμένουμε να κοιτάζουμε την απέξω όψη: μια σχετικά ευρωπαΐζουσα κοινωνία, στυλάτη ακόμα και στα σημερινά της χάλια, cool wannabe. Μα πάνω από όλα μια κοινωνία που θεωρεί ότι είναι προχωρημένη. Μια ματιά πίσω από το παραβάν δείχνει τι πραγματικά είναι. Τι είμαστε.

Και μια τέτοια ματιά μπορούσε να ρίξει κανείς χτες όταν διάβαζε σε site εφημερίδας μια είδηση η οποία έλεγε πως η Accept, η οργάνωση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων, αποφάσισε να διοργανώσει Gay Pride και στην Κύπρο.

Το γεγονός και μόνο ότι ένας (νέος κιόλας) άνθρωπος μπήκε με κάθε άνεση και έγραψε (όπως και άλλοι, απλώς αυτού ήταν το πιο σιχαμένο) το εξής σχόλιο, λέει πολλά: «O kathenas me ton pono tou kai o poushtis me ton kolo tou brother! diladi pleon epikrotoume kai xirokrotoume to poushlikki! KROUSTE TOUS OULLOUS RE! Reply • 4 • Like • Follow Post • 3 hours ago».

Θα μου πείτε, παντού δεν υπάρχουν ηλίθιοι; Δεν υπάρχουν ρατσιστές; Παντού. Δεν είμαι εξ αυτών που ζουν με τη φαντασίωση του τέλειου έξω κόσμου και το κόμπλεξ της δικής μας, υπαρκτής μεν «αμπαλατοσύνης» ως τραύμα. Επιλέγω όμως να παρακολουθώ και τους καλύτερους έξω και τους χειρότερους. Και να μαθαίνω.

Το θέμα λοιπόν δεν ήταν το ίδιο το σχόλιο. Έχω δει και χειρότερα. Το θέμα ήταν πως ο εν λόγω (νέος κιόλας, επιμένω) άνθρωπος ήταν λειτουργός τεχνολογίας (κιόλας) σε μεγάλο ελεγκτικό οίκο (!..), και παρότι γνώριζε ότι η ιδιότητα του θα φαινόταν στο σχόλιο, μαζί με το όνομά του, ένιωσε άνετα να το γράψει. Αυτό είναι. Όπως άλλωστε και άλλοι που έκαναν Like στο μίσος που έβγαζε μέσα από την αθλιότητα του σχολίου του. Και οι υπόλοιποι. Που έγραψαν παρόμοια.

Το χειρότερο όμως όλων, η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, αυτή της υποκρισίας μας, βγήκε μέσα από ένα ακόμη σχόλιο ενός άλλου αναγνώστη: «Ε βέβαια, όλα τα άλλα τα έχουμε λύσει και τώρα είναι καιρός και για παρελάσεις. Άτε ρε παιδιά, να είστε αυτό που είστε αλλά δεν είναι ανάγκη και να το διαδηλώνετε και να αυτοπροβάλλεστε».

Δεν ξέρω ποιο είναι το πιο ρατσιστικό από τα δύο. Ειλικρινά. «Να είστε αυτό που είστε αλλά...»; Γιατί είναι κακό να είναι κανείς... αυτό που είναι; Τη σήμερον κιόλας που η επιστήμη τα εξήγησε όλα σχεδόν; Ξέρω, ξέρω. Διότι ο «θεός» έπλασε άντρα και γυναίκα για να κάνουν παιδιά και διάφορα άλλα τέτοια παραμύθια στο μυαλό της εξελιγμένης μαϊμούς που θέλει να νιώσει πιο σπουδαία από τα άλλα ζώα.

Ωραία. Με την ίδια λογική δεν είναι εξίσου «ανώμαλο» το να κάνει ένα (στρέιτ) ζευγάρι πρωκτικό έρωτα; Δεν το «έφτιαξε» για αυτό ο «θεός» εκείνο το σημείο, έτσι δεν είναι; Μη πάω και στο στόμα...

Τι το κακό έχει αν κάποιος είναι διαφορετικός, εδώ σεξουαλικά. Και ναι, να θέλει να ζητήσει ισότητα και προστασία των δικαιωμάτων του από το κράτος που τον φορολογεί μέσα από μια ειρηνική πορεία, χορεύοντας και τραγουδώντας στον δρόμο. Ε και; Επειδή κάποιοι φοράνε string και φτερά; Έτσι θέλουν. Μόνο αυτοί τα φοράνε; Για φτερά δεν ξέρω. Τα string όμως παίζουν και στα καλύτερα σπίτια, θα εκπλαγείτε. Όπως και τα πολλά άλλα βίτσια των Κυπραίων. Και δεν εννοώ τις γυναίκες μόνο.

Γιατί ενοχλούνται ακόμη και άνθρωποι «μορφωμένοι»; Και γιατί όλοι αυτοί δεν ενοχλούνται όταν τα παιδιά τους κατεβαίνουν σε άλλες πορείες μετά από τίτλους ή από ντέρμπι και εκτονώνονται στις περιουσίες του κόσμου σπάζοντας τα πάντα στο πέρασμά τους ή γεμίζοντας τις βιτρίνες και τους τοίχους των σπιτιών (των άλλων, όχι των δικών τους) με σπρέι;

Παρήγορο: πολύς κόσμος μπήκε στο site της εφημερίδας και απάντησε στους ανόητους, ομοφοβικούς και ρατσιστές ή απλά στους τύπους «να είστε μεν αλλά...». Απλά, πίσω από το παραβάν, αυτή η κοινωνία κρύβει ακόμη πολλά. Και όσο το μεγάλο της κομμάτι παραμένει βαθιά οπισθοδρομικό, μισαλλόδοξο, θρησκόληπτο και αλλεργικό στην όποια διαφορετικότητα, είναι καταδικασμένη. Καταδικασμένη όχι μόνο να μην πηγαίνει μπροστά, αλλά και να ξυπνάει ενίοτε και να βλέπει πως, όσο ζούσε στο παράλληλο φαντασιακό της σύμπαν, κάποιος της πήρε ό,τι είχε και δεν είχε. Γιατί εκείνη ήταν αλλού.

Όσο αυτή η κοινωνία δεν ξεπερνάει τους φόβους και τα κολλήματά της, θα είναι ανεκτική στον κάθε ηλίθιο ρατσιστή και στα καλέσματα μίσους του εναντίον των όποιων κοινωνικών ομάδων και... μη ανεκτική σε κάποιον που ποτέ δεν ενόχλησε κανέναν αλλά είναι απλά... δ ι α φ ο ρ ε τ ι κ ό ς. Αυτό είναι το «έγκλημά» του. Και καλά κάνει κάποιος να βοηθήσει αυτήν την κοινωνία να φτάσει κάπως στην εποχή μας. Διότι και το Σύμφωνο Συμβίωσης έρχεται και το Gay Pride έρχεται και πολλές άλλες διορθώσεις θα έρθουν σύντομα για να υπάρξει ισότητα.

Και αυτοί που είναι... όπως είναι, ό,τι κι είναι, όποτε γουστάρουν θα λένε τι είναι. Και θα χορεύουν και στους δρόμους διότι φτιάχνονται και με τους φόρους τους. «Ρίζουν», που λέμε και στα κυπριακά, όσο ο οποιοσδήποτε άλλος σε κάθε πέτρα που υπάρχει σ’ αυτό το νησί.

Κι όποιος έχει πρόβλημα θα το ξεπεράσει. Πρέπει. Διότι, αυτό είναι το θέμα. Το πρόβλημα είναι δικό του. Όχι των άλλων. Απλό; Απλούστατο.

 

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

24/04/2013

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!