Συνάντηση Accept ΛΟΑΤ Κύπρου με αρχή ραδιοτηλεόρασης

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ACCEPT- ΛΟΑΤ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΑΡΧΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Με αφορμή την περίπτωση της κομμένης σκηνής μεταξύ δύο ανδρών στη σειρά «Καταιγίδα» του καναλιού Sigma, η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, κ Ανδρέα Πετρίδη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ο τρόπος χειρισμού της ΛΟΑΤΙ θεματολογίας από διάφορα κανάλια, που κατά καιρούς προκαλεί αντιδράσεις. Ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε ότι βάσει και του υφιστάμενου νόμου δεν δύνανται οποιεσδήποτε διακρίσεις ή προκατάληψη έναντι ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Η ρητή μάλιστα απαγόρευση οποιασδήποτε δυσμενής διάκρισης ή προκατάληψη έναντι οποιουδήποτε λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου είναι κάτι που η ίδια η Αρχή προωθεί εδώ και χρόνια έχοντας μάλιστα εντάξει πρόνοιες για αυτό και στις αλλαγές που συζητούνται στη Βουλή για τους “Περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμους”, ξεκαθαρίζοντας πως τα κανάλια θα είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν την αντικειμενική απεικόνιση των ΛΟΑΤΙ προσώπων και τη δίκαιη μεταχείριση των ατόμων που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, ενώ απαγορεύει τις αναφορές που περιέχουν στοιχεία προκατάληψης εναντίον τους (όπως και άλλων ευάλωτων ομάδων). Αυτό που ισχύει και ορθά θα συνεχίσει να ισχύει, είναι η κατάταξη των προγραμμάτων από τους σταθμούς στην κατάλληλη ζώνη τηλεθέασης, γεγονός που αφορά όλες τις περιπτώσεις, είτε αυτές έχουν να κάνουν με ετεροφυλόφιλα είτε με ΛΟΑΤΙ άτομα, χωρίς διάκριση.

Συνεπώς, οι ισχυρισμοί των καναλιών για «καμπάνες» που πιθανόν να υποστούν από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για προβολή αισθηματικών σκηνών ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια ή ΛΟΑΤΙ άτομα, κρίνονται αβάσιμοι. Προκαλεί απορία δε πώς ένας σταθμός δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τί δικαιούται και τί όχι να προβάλει κατά τις ώρες προβολή που επιλέγει για μια σειρά, σε σημείο που να πραγματοποιούνται γυρίσματα και μετά να δημοσιοποιείται η (αυτό)λογοκρισία συγκεκριμένων σκηνών από το κανάλι από τα ΜΜΕ, με πρόφαση πως για αυτό φταίει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε πως αν η ίδια σκηνή θα ήταν αποδεκτή, σε συγκεκριμένη ζώνη, στην περίπτωση που εξελισσόταν ανάμεσα σε δύο ετερόφυλα άτομα, τότε το ίδιο θα ίσχυε και αν η σκηνή εξελισσόταν ανάμεσα σε ένα ομόφυλο ζευγάρι. Ξεκαθάρισε επίσης πως η οποιαδήποτε αυτολογοκρισία δεν μπορεί να χρεώνεται στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, αλλά στο ίδιο το κανάλι, από το οποίο είδη ζήτησε να προβεί σε δημόσια ανακοίνωση για το θέμα.

Τέλος, η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου χαιρετίζει την αποκρυστάλλωση του σχετικού άρθρου στο νέο νομοσχέδιο της Αρχή Ραδιοτηλεόρασης που προωθείται στη Βουλή προς ψήφιση, το οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα στην υποχρέωση των καναλιών για ίση μεταχείριση των ΛΟΑΤΙ ατόμων, χωρίς διακρίσεις. Θεωρούμε πως η ψήφισή του από την Πολιτεία, όπως αυτή επιβάλλεται και από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ουσιαστικό βήμα προόδου, τόσο των ΜΜΕ, όσο και της ίδιας της Κυπριακή κοινωνίας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!