ΣΥΔ: «Απολογισμός Δράσεων και Οικονομικός: Απρίλιος 2014 – Απρίλιος 2015».

Οικονομικός Απολογισμός Απρίλιος 2014 – Απρίλιος 2015

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2015ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΔ

Απρίλιος 2014 – Απρίλιος 2015

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), σύμφωνα με το Άρθρο 13.1 του Καταστατικού του, και πιστό στις αρχές της διαφάνειας στην Κοινωνία των Πολιτών και γενικότερα στον δημόσιο βίο της χώρας, δίνει στην δημοσιότητα προς ενημέρωση των μελών του, αλλά και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου, αναλυτικό απολογισμό, τόσο πεπραγμένων, όσο και οικονομικό.

Από το προηγούμενο έτος, υπήρχε αρνητικό υπόλοιπο: - 614,00 ευρώ

Ακολουθεί ο οικονομικός απολογισμός Απριλίου 2014 – Απριλίου 2015.

ΕΣΟΔΑ Απρίλιος 2014 – Απρίλιος 2015

 

 

 

Συνδρομές μελών

 

2.595,00

Από Φεστιβάλ, Πάρτυ & χορηγίες ιδιωτών

 

2.234,70

Χορηγία ενοικίου από Ίδρυμα Μποδοσάκη

 

3.620,00

ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ

 

120,00

Good as You(th)

 

60,00

ΣΥΝΟΛΟΝ ΕΣΟΔΩΝ

 

8.629,70

ΕΞΟΔΑ Απρίλιος 2014 – Απρίλιος 2015

 

 

 

Για Ενοίκιο

 

4.706

Για ΔΕΗ

 

749,00

Για ΟΤΕ

 

498,70

Για Κοινόχρηστα

 

176,82

Δικαστικός επιμελητής – Παράβολα μήνυσης

 

368,29

Γραφική ύλη – μελάνια εκτυπωτή

 

248,85

Μπάνερ – ενημερωτικά φυλλάδια κλπ

 

391,87

Μεταφορικά για αποστολή τροφίμων σε μέλη του σωματείου στην περιφέρεια

 

139,48

Athens Pride συμμετοχή σωματείου

 

20,00

Thess Pride συμμετοχή σωματείου

 

25,00

Συνδρομή στην Transgender Europe

 

70,00

Εισιτήρια για Θεσσαλονίκη και έξοδα διαμονής για Thess Pride, Δράση Δρόμου, Ημέρα Μνήμης, Φεστιβάλ LGBT ταινιών (4 ταξίδια, συμμετοχή 2 ατόμων)

 

654,07

Οικονομική βοήθεια, φάρμακα κλπ σε μέλη του σωματείου.

 

208,00

Λοιπά έξοδα γραφείου

 

161,96

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟΝ ΕΞΟΔΩΝ

 

8.417,34

 

Υπόλοιπο: 212,35 ευρώ.

Μείον 614,00 ευρώ (προηγούμενος χρόνος)

Νέο Υπόλοιπο: - 401,65.

Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το ΣΥΔ έλαβε χορηγία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την κάλυψη σε τρόφιμα τα οποία έλαβαν 25 τρανς άτομα που βρίσκονται σε αδυναμία κάλυψης της διαβίωσής τους. Η χορηγία δεν έγινε σε χρηματικό ποσόν προς το ΣΥΔ, αλλά με απευθείας κάλυψη σε τρόφιμα. Σχετικές ανακοινώσεις με το ακριβές ποσόν κάλυψης υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας.

Ακόμη το ΣΥΔ, έλαβε χορηγία 2.150,00 ευρώ από την μη κυβερνητική οργάνωση «Θετική Φωνή», για την κάλυψη των εξόδων σελιδοποίησης και εκτύπωσης του βιβλίου: «Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου: Ορολογία, διακρίσεις, στερεότυπα και μύθοι» (συγγραφέας: Μαρίνας Γαλανού), τα οποία δε δόθηκαν στο ΣΥΔ, αλλά πληρώθηκαν απευθείας στο εργαστήριο εκτύπωσης.

 

Απολογισμός Δράσεων Απρίλιος 2014 – Απρίλιος 2015

 

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2015

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
(Αρ. Αποφ. Πρωτ. 7646/2010 – Αρ. Μητρ. Περιφ. Αττ. 19388).
http://www.transgender-association.gr/
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΑΙΟΣ 2014 – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), σύμφωνα με το Άρθρο 13.1 του Καταστατικού του, και πιστό στις αρχές της διαφάνειας στην Κοινωνία των Πολιτών και γενικότερα στον δημόσιο βίο της χώρας, δίνει στην δημοσιότητα προς ενημέρωση των μελών του, αλλά και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου, αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων / δράσεών του.

Το Σωματείο μας, από τον Μάιο του 2014, συμμετέχει σε Πανευρωπαϊκή Καμπάνια για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου. Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και η δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς την προϋπόθεση χειρουργικών ή άλλων ιατρικών παρεμβάσεων, είναι η κορυφαία διεκδίκηση της κοινότητάς μας.

Η καμπάνια αυτή διοργανώνεται από την πανευρωπαϊκή οργάνωση – ομπρέλα Transgender Europe - TGEU (περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.tgeu.org/AccessAllAreas), και το ελληνικό μέρος της καμπάνιας το υλοποιεί το ΣΥΔ σε συνεργασία με τη TGEU.

Ο προγραμματισμός μας είναι για έναν χρόνο (τουλάχιστον έως το Μάιο του 2015), και όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου μας1: «Σκοπός της καμπάνιας είναι η παρότρυνση των ευρωπαϊκών κοινωνιών να αναγνωρίσουν τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι στην καθημερινή ζωή τους. Πολλοί τρανς άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι από τη συμμετοχή στη κοινωνική ζωή και δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα με βασική αιτία το γεγονός ότι η αλλαγή των εγγράφων ως προς το όνομα και το γένος είναι από προβληματική έως αδύνατη.»

Ακόμη από την ίδια την ανακοίνωσή μας: «Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου, θα ανακοινωθούν πλήθος δράσεων στην κατεύθυνση αυτή, όπως: δράσεις δρόμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πύκνωση επαφών με κοινοβουλευτικά κόμματα, πλήρης αναφορά για τα τρανς δικαιώματα στην Ελλάδα (στα ελληνικά και αγγλικά), ανάπτυξη μικρού βίντεο προώθησης της καμπάνιας, συγγραφή οδηγού επικοινωνίας για την ταυτότητα φύλου για τη χρήση σωστής ορολογίας από τα μέσα ενημέρωσης, δημιουργία ομάδων αυτογνωσίας και ψυχολογικής υποστήριξης, έκδοση οδηγού καλών πρακτικών.»

Πράγματι, τις δράσεις αυτές αρχίσαμε άμεσα να υλοποιούμε, με πρώτη τη Δράση Δρόμου που έγινε στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 8 Ιουνίου 2014, στη Πλατεία Κοραή στο κέντρο της πόλης, όπου χιλιάδες πολιτών ενημερώθηκαν για το αίτημά μας αλλά και για το πλήθος παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίσταται η κοινότητά μας2, μέσω φυλλαδίων αλλά και εθελοντών που εξήγησαν στον κόσμο τα παραπάνω.

Παράλληλα, το ΣΥΔ, δραστηριοποιούμενο έντονα στον στόχο της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, κατέθεσε προς το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συγκεκριμένη επεξεργασμένη νομοτεχνικά πρόταση νόμου για τη νομική αναγνώριση στις 6 Ιουνίου του 2014, στην κατεύθυνση της αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις3.

Σημειώνουμε ότι η πρότασή μας αυτή έτυχε της προσοχής του βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, κυρίου Αναγνωστάκη που κατέθεσε ως αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό την πρότασή μας4, στις 26 Ιουνίου του 2014.

Στις 16 Ιουλίου του 2014, τρανς γυναίκα, μέλος του ΣΥΔ στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε ρατσιστική απόπειρα ανθρωποκτονίας, η οποία ήρθε άμεσα στη γνώση του ΣΥΔ. Το Σωματείο μας δραστηριοποιήθηκε άμεσα, ήρθε σε επαφή με δύο δικηγόρους που συνεργαζόμαστε και έχουν έντονη δραστηριοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ελεάννα Ιωαννίδου και την Αικατερίνη Γεωργιάδου. Το θύμα παρότι δέχτηκε συντριπτικά χτυπήματα σε όλο το σώμα, και παρά τη τρομοκρατία του δράστη κατάφερε και συγκράτησε τα στοιχεία του αυτοκινήτου του και ο δράστης τελικά συνελήφθη5. Χάρις μάλιστα στην έντονη κινητοποίηση τόσο του ΣΥΔ, όσο και των δύο συνεργαζόμενων δικηγόρων μας που εργάστηκαν εθελοντικά στην υπόθεση, ο δράστης προφυλακίστηκε και τα στοιχεία του ανακοινώθηκαν μετά από εισαγγελική παρέμβαση, όπου η εισαγγελέας αναγνώρισε ότι το θύμα (διεμφυλική γυναίκα) ανήκει σε εαυάλωτη ομάδα που έχει ανάγκη προστασίας λόγω της ταυτότητας φύλου της6. Ιδιαίτερα το τελευταίο το θεωρούμε μεγάλη επιτυχία του ΣΥΔ, καθώς είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται για την ομάδα των τρανς ανθρώπων ότι είναι ομάδα που χρήζει προστασίας λόγω ταυτότητας φύλου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως νομολογία.

Στις 31 Ιουλίου του 2014, το ΣΥΔ συμμετείχε σε κοινή δράση LGBT οργανώσεων, μετά από ομοφοβική επίθεση αστυνομικών σε γκέι ζευγάρι στο κέντρο της Αθήνας7. Το ΣΥΔ, πρωτοστάτησε σ’ αυτή τη δράση.

Επίσης το ΣΥΔ πρωτοστάτησε σε κοινή δράση LGBT οργανώσεων για τις επανειλημμένες παλινωδίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον λεγόμενο «αντιρατιστικό νόμο»8, καθώς το συγκεκριμένο θέμα ήταν κορυφαίο για την τρανς κοινότητα σε σχέση με τη προσθήκη της ταυτότητας φύλου ως έδαφος προστασίας από τον ρατσιστικό λόγο και έγκλημα.

Η δράση αυτή δεν περιορίστηκε στην έκδοση ενός δελτίο τύπου, αλλά υπήρξε πλήρης δραστηριοποίηση με διοργάνωση πορείας διαμαρτυρίας στις 5 Σεπτεμβρίου, στη Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι (όπου εκεί έγινε η τελευταία ομοφοβική επίθεση μίσους), τόσο για τις αυξανόμενες ομοφοβικές και τρανσφοβικές ρατσιστικές επιθέσεις μίσους, όσο και για την ψήφιση του «αντιρατσιστικού» νόμου9.

Πράγματι οι πιέσεις τόσο του ΣΥΔ, όσο και όλων των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών απέδωσαν και ο ονομαζόμενος «αντιρατσιστικός» νόμος, ψηφίστηκε με την προσθήκη της ταυτότητας φύλου10, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα για την τρανς κοινότητα.

Το ΣΥΔ, συνέχισε να υλοποιεί τις δράσεις του σε σχέση με την καμπάνια για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας φύλου, και στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, έκανε τη 2η δράση δρόμου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, στη Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, ενημερώνοντας πλήθος κόσμου στη συμπρωτεύουσα για το κορυφαίο αυτό θέμα11.

Παράλληλα, υπήρξε συμμετοχή εκπροσώπου του ΣΥΔ (Μαρίνα Γαλανού) στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBT Κινηματογράφου την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου σε συζήτηση με θέμα: «Μια διαφορετική ζωή είναι δυνατή. Η προσωπική θέληση ενάντια στην κοινωνική καταπίεση», ενώ η Πρόεδρος του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κύριο Μπουτάρη, με σκοπό την συζήτηση θεμάτων που αφορούν την τρανς κοινότητα της Θεσσαλονίκης12

Το ΣΥΔ, προχωρώντας στην πλήρη υλοποίηση των δράσεών του στο πλαίσιο της καμπάνιας για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, σε συνεργασία με τη πανευρωπαϊκή οργάνωση Transgender EuropeTGEU, παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του Δήμου13.

Η Συνέντευξη Τύπου ήταν απόλυτα επιτυχημένη και καλύφθηκε ευρέως από τα ΜΜΕ, και την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, το ΣΥΔ σε συνεργασία με την οργάνωση νεολαίας Colour Youth, πραγματοποίησε ενημερωτικό σεμινάριο για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα Europe Direct14, στην οποία υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου (πάνω από 150 άτομα).

Ακόμη, το ΣΥΔ συνδιοργάνωσε στις 20 Οκτωβρίου 2014, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Αίθουσα Europe Direct, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Transgender EuropeTGEU, το Συνήγορο του Πολίτη, και τη μη-κυβερνητική οργάνωση Ελληνική Δράση για Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», κλειστή ημερίδα με τη συμμετοχή ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Στις 24 Οκτωβρίου υπήρξε ένα ακόμη ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό περιστατικό κατά τρανς γυναίκας στην Αθήνα, κατά μέλους του ΣΥΔ. Η τρανς γυναίκα, παρά την επίθεση που δέχτηκε, κατάφερε να συγκρατήσει τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και τον τύπο του, ενημέρωσε το Σωματείο μας, και κινητοποιηθήκαμε άμεσα. Πράγματι την επόμενη ημέρα η τρανς γυναίκα μαζί με την Πρόεδρο του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού, προσέφυγε στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών15, όπου καταγγέλθηκε το περιστατικό και ασκήθηκε αυτεπάγγελτα δίωξη κατά του δράστη. Παράλληλα όπως αναφέρεται στο ίδιο δελτίο τύπου το ΣΥΔ έχει κάνει έγγραφη καταγγελία στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Θεσσαλονίκης για συνεχείς απειλές και παρενοχλήσεις που δέχεται τρανς γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, που σε μία περίπτωση έφτασε στον τραυματισμό με πέτρα οικείου της προσώπου.

Παράλληλα, το ΣΥΔ, ενεργοποιήθηκε άμεσα σε περίπτωση ακραίου ρατσιστικού τρανσφοβικού λόγου16, ενώ είχε παρέμβει σε περιπτώσεις ομοφοβικού και τρανσφοβικού λόγου προς το ΕΣΡ17.

Στις 12 Νοεμβρίου, το ΣΥΔ, συνεχίζοντας την υλοποίηση της καμπάνιας για τη νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, εξέδωσε βιβλίο – εγχειρίδιο με τίτλο: «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορολογία, διακρίσεις, στερεότυπα και μύθοι», της Μαρίνας Γαλανού (Πρόεδρος του ΣΥΔ)18. Το βιβλίο, όπως επισημαίνει στο πρόλογό της η Αλεξάνδρα Χαλκιά (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο): «σκοπό του έχει να είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική συμβολή στο δημόσιο λόγο. Να συμβάλλει στην επίτευξη μίας θεσμικής ορατότητας των τρανς ανθρώπων και να φέρει με σθένος και αξιοπιστία την παρουσία τους στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το πώς θα αναπαρίσταται η κοινωνική πραγματικότητα των τρανς ανθρώπων στα μαζικά μέσα επικοινωνίας». Η επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου έγινε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, Κώστα Γιαννακόπουλου, και με τη φιλολογική επιμέλεια του φιλόλογου και συγγραφέα, Αντώνη Νικολή. Θα διατίθεται δωρεάν σε επαγγελματίες των ΜΜΕ όσο και σε άλλους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, στο σύστημα και σε ειδικούς υγείας και αλλού, που μπορούν να συμβάλουν χειροπιαστά στον αγώνα για ίσα δικαιώματα σε όλους-ες, ανεξαρτήτως της ταυτότητας ή έκφρασης φύλου που μπορεί να εκφράζουν. Συγχρόνως στοχεύει στην αναβάθμιση του επιπέδου του δημοσίου λόγου, με την έννοια ότι σκοπός του είναι να παρέχει ένα σημαντικό εργαλείο προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί το δημοκρατικό ιδεώδες και η έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Βρίσκεται δωρεάν στην ιστοσελίδα μας διαθέσιμο προς κάθε άνθρωπο που θέλει να ενημερωθεί19. Το βιβλίο εκδόθηκε και έντυπα με τη χρηματοδότηση από την οργάνωση «Θετική Φωνή – Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας», που ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση της εκτύπωσης του βιβλίου σε 1.000 αντίτυπα.

Ακόμη, όπως κάθε χρόνο, το ΣΥΔ ανέλαβε τη διοργάνωση διημερίδας αφιερωμένης στη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης, στην Αθήνα (για Πέμπτη συνεχή χρονιά), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 24 και 25 Νοεμβρίου20, καθώς και ημερίδα στη Θεσσαλονίκη στις 28 Νοεμβρίου21, με τη συμμετοχή πολιτικών από όλα τα κόμματα, ακαδημαϊκών, επιστημόνων, νομικών, αλλά και εκπροσώπων ξένων Πρεσβειών, όπως των ΗΠΑ, της Δανίας και της Ολλανδίας. Και στις δύο εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης, εκτός από τη καταγραφή ρατσιστικών περιστατικών με έδαφος τη ταυτότητα φύλου, επικεντρώσαμε στη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, σε συνέχεια της Καμπάνιας μας.

Πράγματι, τούτο απέδωσε καρπούς, καθώς η βουλευτής ενός συντηρητικού κόμματος όπως η ΝΔ, η κυρία Φωτεινή Πιπιλή που συμμετείχε στην διημερίδα της Αθήνας, ενεργοποιήθηκε, και κατέθεσε τρεις ερωτήσεις για: α) την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και τη δυνατότητα των τρανς ανθρώπων να αλλάζουν τα έγγραφά τους χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις, β) για την αναθεώρηση της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων στη κατεύθυνση της προσθήκης της ταυτότητας φύλου, και, γ) για την εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας σε θέματα ταυτότητας φύλου22. Θεωρούμε ιδιαίτερα θετική αυτή την εξέλιξη, και προσβλέπουμε πάντα σε συνεργασία με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για την επίλυση των πολύ σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2015, εκπρόσωπος του ΣΥΔ (Μαρίνα Γαλανού), συμμετείχε στην Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των Διακρίσεων που διοργανώνει η μη κυβερνητική οργάνωση «Αντιγόνη», όπου μίλησε με θέμα «Τραγικές βιωματικές εμπειρίες που καθιστούν αναγκαία μια αποτελεσματική και ισχυρή αντιρατσιστική νομοθεσία».

Στις 9 Ιανουαρίου 2015, το ΣΥΔ σε συνεργασία με την οργάνωση νεολαίας Θεσσαλονίκης Good As You(th) – Κοινότητα lgbtiq Νέων Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη σεμινάριο για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου με τίτλο: «Τρανς*: Ζωές Χωρίς Ταυτότητα. Η διεκδίκηση της Ισότητας και της Αναγνώρισης από την Κοινωνία και το Κράτος»23. Στην εκδήλωση αναλύθηκαν ορισμοί και έννοιες σχετικά με την ταυτότητα και την έκφραση φύλου, παρουσιάστηκαν μαρτυρίες από τρανς άτομα, οι ισχύουσες νομοθεσίες σχετικά με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και προτεινόμενες στρατηγικές, η κοινωνική αποδοχή και πολλά άλλα.

Παράλληλα, το ΣΥΔ έκανε γνωστή υπόθεση τρανς άντρα ο οποίος έγινε αντικείμενο σοβαρής τρανσφοβικής διάκρισης όταν απερρίφθη από δραματική σχολή λόγω της ταυτότητας φύλου του. Συγκεκριμένα: τρανς άντρας που αναγνωρίζεται με τα αρχικά Λ.Μ., έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Τηλεφώνησε στη γραμματεία της σχολής για να μάθει τα αποτελέσματα και τον ενημέρωσαν ότι ζήτησε να τον δει ο διευθυντής της σχολής Διαγόρας Χρονόπουλος. Ακολούθησε συνάντηση στις 15 Οκτωβρίου όπου ο διευθυντής της σχολής, κ. Χρονόπουλος, ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι καθηγητές «ήταν συντηρητικοί και γι’ αυτό δεν μπορούσαν να τον δεχτούν» και επιπλέον ότι «οι ίδιοι οι συσπουδαστές του θα συζητούσαν κακόβουλα για εκείνον και ότι ο ίδιος δεν θα δεχόταν το ενδεχόμενο να προκύψει ένα τέτοιο κλίμα στην τάξη». Για το θέμα έγινε προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη.24

Ακόμη, τον Ιανουάριο του 2015, το Σ.Υ.Δ. στο πλαίσιο δράσεών του με στόχο τη στήριξη της τρανς κοινότητας συνέστησε από τη Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 και κάθε Τετάρτη, ώρες 16.30-18.00μμ, θα Ομάδα Επικοινωνίας και Αυτογνωσίας για Τρανς Ανθρώπους, υπό το συντονισμό της ψυχολόγου Πάρβη Πάλμου (Clinical Psychology M.A.) με σκοπό: α) Να διερευνηθούν θέματα ταυτότητας φύλου ή έκφρασης φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, β) Να μιλήσουν ανοικτά για θέματα μετάβασης ανταλλάσοντας εμπειρίες και απορίες με σκοπό να διασφαλιστεί η ασφαλής μετάβαση μελών που το έχουν αποφασίσει, γ) Να συζητηθούν θέματα σε σχέση με την τρανς γονεϊκότητα, δ)Να δουλέψουμε με το θέμα της γνωστοποίησης “Coming Out” στην οικογένεια στην εργασία, στο σύντροφο η στη σύντροφο και στο ευρύτερο περιβάλλον. Κυρίως για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι τρανς άνθρωποι θα εκφράζονται και θα αλληλεπιδρούν ελεύθερα εκπαιδεύοντας ο ένας τον άλλο και η μια την άλλη στις αρχές της αυθεντικής επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης, με τη βοήθεια της συντονίστριας, ώστε να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε άλλα θύματα διακρίσεων ή αποκλεισμών25.

Τον Φεβρουάριο του 2015, το ΣΥΔ συνεχίζοντας τις προσπάθειές του σε σχέση με τη καμπάνια για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, εξέδωσε δελτίο τύπου26, όπου αναλύονται όλα τα επιχειρήματα προς τη κατεύθυνση της αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές ή άλλες προϋποθέσεις, με βάση μόνο τον αυτοπροσδιορισμό του προσώπου.

Ακόμη, από τον προηγούμενο μήνα μας είχε γίνει γνωστό ότι κρατούνται στις Φυλακές της Κέρκυρας κάποιες τρανς γυναίκες σε απαράδεκτες και απαξιωτικές συνθήκες. Αναλάβαμε όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες ώστε να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να τηρούνται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους σε συνεργασία με τις δικηγόρους Αικατερίνη Γεωργιάδου και Ελεάννα Ιωαννίδου, ενώ τους εστάλησαν κουβέρτες, ρουχισμό και κάποια είδη πρώτης ανάγκης27.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου, και αφού έγινε γνωστό ότι αρχειοθετήθηκε η ομαδική μήνυση που είχε κατατεθεί τον Ιούλιο του 2013 για το πογκρόμ κατά τρανς ατόμων στη Θεσσαλονίκη η οποία συσχετίστηκε με τη μήνυση της δικηγόρου τους Ηλέκτρας Κούτρα για την παράνομη θέση της σε κράτηση και άλλα αδικήματα σε βάρος της που έλαβαν χώρα τον Ιούνιο του 2013, καθώς η δικηγόρος ασκούσε το λειτούργημά της προς υπεράσπιση των τρανς ατόμων που βάλλονταν τότε στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσε δελτίο τύπου28 δηλώνεται η έντονη ανησυχία μας για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες δεν μπορούν να αρμόζουν σε ένα Κράτος Δικαίου, ευτελίζουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και απάδουν κάθε έννοιας δικαίου, περιφρονούν τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και θεσμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τις καθ’ αρμοδιότητα τήρησης των αρχών της ίσης μεταχείρισης του Συνηγόρου του Πολίτη που αναφέρει ρητά ότι ασχέτως των στοιχείων αστυνομικής ταυτότητας πρέπει να γίνεται σεβαστή η ταυτότητα φύλου και η αυτοαντίληψη για το φύλο. Δηλώνεται, ακόμη, η απόλυτη στήριξή μας στη δικηγόρο και Πρόεδρο της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ηλέκτρα Κούτρα, καθώς και σε κάθε τρανς άνθρωπο που παραβιάζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά του. Παράλληλα, γίνεται γνωστή η προσφυγή κατά της διάταξης αρχειοθέτησης και αν αυτή απορριφθεί σε προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς μας δεσμεύει η απόλυτη θέλησή μας για απόδοση δικαίου και οι καταστατικές αρχές μας για την κατάργηση των διακρίσεων και την απόδοση ισονομίας.

Στις 4 Μαρτίου, το ΣΥΔ, συμμετείχε σε συνάντηση των LGBTQI οργανώσεων με εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με κύριο θέμα την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης κατά συμμόρφωση με την απόφαση του ΕΔΔΑ ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή και ταυτότητας φύλου. Το ΣΥΔ κατέθεσε τις παρατηρήσεις του σε γραπτό Υπόμνημα.

Τον Μάρτιο του 2015 το ΣΥΔ σε συνεργασία με τις οργανώσεις θεματικής υγείας (Θετική Φωνή, Πράξις, Act Up, Κέντρο Ζωής) εργάστηκε στη κατεύθυνση της κατάργησης της ρατσιστικής Υγειονομικής Διάταξης ΥΓ/39Α και στις 2 Απριλίου και αφού ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε επίσκεψή του στο Υπ. Υγείας ότι επίκειται η κατάργηση της διάταξης αυτής, συμμετείχε σε κοινό δελτίο τύπου29 με το θέμα αυτό.

Πράγματι, στις 21 Απριλίου, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ της κατάργησης της Υγειονομικής διάταξης. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε κοινό δελτίο τύπου30 που συνυπογράφει το ΣΥΔ μαζί με τις οργανώσεις Κέντρο Ζωής, Θετική Φωνή, Πράξις και Act Up, εκκρεμεί η κατάργηση του άρθρου 59 του ν. 4057/2012 καθώς και η τροποποίηση του άρθρου 20 παρ. 4 του ν. 3172/2003, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης, απρόσκοπτη και αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στις υπηρεσίες υγείας σε συμμόρφωση της χώρας προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Στις 20 Απριλίου εκπρόσωποι του Σ.Υ.Δ. συναντήθηκαν με τον Διευθυντή της Γραμματείας του Υπουργείου Εσωτερικών, κύριο Παναγόπουλο31. Κύριο θέμα της συζήτησης, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και η δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων, χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις, με βάση τον αυτοπροσδιορισμό. Κατατέθηκε Υπόμνημα σχετικά με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, επεξεργασμένο επικαιροποιημένο προσχέδιο για νόμο, καθώς και Υπόμνημα για τη ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Ακόμη, κάναμε γνωστή τη δημιουργία Θεατρικής Ομάδας για Τρανς Άτομα σε συνεργασία με την Ερωφίλη Κόκκαλη με σκοπό να αναδειχθούν πιθανές δεξιότητες αλλά και η δυνατότητα μέσα από την τριβή με το αντικείμενο και τη γνώση να υπάρξει στο μέλλον ανέβασμα κάποιας παράστασης. Σκοπός είναι εκτός από το ανέβασμα μιας παράστασης, να αυτομορφωθούμε, να διασκεδάσουμε, και να γνωρίσουμε καλύτερα το θέατρο μέσα από την δημιουργική διαδικασία μιας ομάδας.

Στις 24 Απριλίου, για πρώτη φορά συμμετείχε εκπρόσωπος του ΣΥΔ (Άννα Απέργη), μίλησε στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), αναλύοντας αρχικά τους λόγους που πρέπει να αποκατηγοριοποιηθεί η ταυτότητα φύλου και η τρανς κατάσταση από τους ταξινομητικούς καταλόγους που τη φέρουν με την ετικέτα της ψυχικής διαταραχής, και στη συνέχεια έθεσε ερωτήματα προς την ΕΨΕ προς επεξεργασία για τον αποστιγματισμό των τρανς ανθρώπων, καθώς και για την αναγκαιότητα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Στις 30 Απριλίου, η Πρόεδρος του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού, συμμετείχε σε συζήτηση που διοργάνωσε η Αριστερή Ενότητα Νομικής, με θέμα «Ομοφοβία – Τρανσφοβία. Το νομικό καθεστώς των τρανς», μαζί με την Ειρήνη Αγαθοπούλου, από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), στην Αίθουσα Χατζηδάκι στη Νομική Αθηνών.

Παράλληλα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της υποστήριξης άπορων τρανς ατόμων, συνέχισε τη δράση υποστήριξης προς 25 άπορα τρανς άτομα υπό τη δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη μέσω της Τράπεζας Τροφίμων. Ακόμη το Ίδρυμα Μποδοσάκη για το ίδιο χρονικό διάστημα κάλυψε το ποσόν που αντιστοιχεί με το ενοίκιο του γραφείο μας, όπως κάναμε γνωστό σε σχετική ανακοίνωσή μας32. Τέλος, εκπρόσωποι του ΣΥΔ, φρόντισαν σε περιπτώσεις που τρανς άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική ή φαρμακευτική κάλυψη να έχουν την πλήρη φροντίδα και επίβλεψη.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

http://www.transgender-association.gr/

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Σχόλια  

#2 eereqblo 11-05-2019 17:47
Brand Amoxil: http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ Amoxicillin ljx.ncvj.gaywor ld.gr.kuj.hq http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Παράθεση
#1 eraridefoye 11-05-2019 17:09
Buy Amoxicillin Online: http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ Amoxicillin 500mg Capsules oxy.ruee.gaywor ld.gr.gxi.ca http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!