Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗΣ & ΤΡΑΝΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΙΘΟΥΣΑ "ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 7/6/04, στην αίθουσα "Γιάννος Κρανιδιώτης" του Υπουργείου Εξωτερικών, ημερίδα της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας με θέμα "Γυναίκες της Ομοφυλο-φιλικής και Τρανς Κοινότητας, τα προβλήματα και οι προτάσεις". Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας Βαγγέλης Γιαννέλος ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν εκδηλώσεις για τις γυναίκες που καταπιέζονται δυο φορές, μια για τη γυναικεία και μια για τη λεσβιακή τους ταυτότητα.

Στην τοποθέτησή της η κα Αννα Καραμάνου περιέγραψε τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις πολιτικές που χαράχτηκαν την περασμένη 5ετία από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα δικαιώματα των gay ανδρών και γυναικών. Αναφέρθηκε στην οδηγία 78/2000 και τα δικαιώματα που απορρέουν απο αυτήν και περιέγραψε την ιστορική της διαδρομή από το άρθρο 13 της Συνθήκης του Αμστερνταμ μέχρι το πακέτο προτάσεων της πρώην Επιτρόπου κας Αννας Διαμαντοπούλου για την προστασία των διαφορετικών ομάδων από διακρίσεις.

Στη συνέχεια της ομιλίας της η κα Καραμάνου σημείωσε τις απαράδεκτες διακρίσεις που υφίσταται η κοινότητα των τρανσεξουαλικών φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη άρνηση διευθυντή νυχτερινού σχολείου να εγγράψει δυο τρανς στα μαθήματα. Αναφέρθηκε στα υπομνήματα που έχει υποβάλει σε 4 υπουργούς προκειμένου να επιλυθούν πολλά προβλήματα της ομοφυλοφιλικής και τρανς κοινότητας. Εκλεισε την ομιλία της θέτοντας τον εαυτό της στη διάθεση των gay, λεσβιακών και τρανς οργανώσεων για συστράτευση προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Η κα Ευη Καρακώστα αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του φεμινιστικού και λεσβιακού κινήματος που επαναδραστηριοποιείται τον τελευταίο καιρό. Ξεκίνησε την τοποθέτησή της περιγράφοντας την ξαφνική όσο και πρωτοπόρα απόφαση 24 γυναικών να δημιουργήσουν ενα αμιγώς γυναικείο ψηφοδέλτιο. Τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπερ της συνεργασίας του φεμινιστικού κινήματος με το λεσβιακό και περιέγραψε το δεύτερο ως αναπόσπαστο κομμάτι του πρώτου.

Η κα Γαρουφαλιά Καρβουνιάρη, συνδικαλίστρια αστυνομικός και πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Κιλκίς, εκπροσώπησε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και παρουσίασε έρευνα που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Αντιγόνη". Περιέγραψε επίσης σεμινάρια στα οποία συμμετέχει η ΠΟΑΣΥ σε συνεργασία με την Αστυνομία της Σουηδίας και την Σκώτλαντ Γιάρντ της Αγγλίας σχετικά με τη διαφορετικότητα και την ανοχή. Εξήγησε ότι η ΠΟΑΣΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή κάθε κοινωνικής ομάδας στην Αστυνομία ωφελεί την ίδια την αστυνομία στην καλύτερη κατανόηση των πολιτών που καλείται να προστατέψει, στην ευκολότερη πρόληψη αλλά και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εγκλήματος.


Σημείωσε ότι στην Αστυνομία υπάρχει ακόμη μεγάλη αντίσταση αφού και στην έρευνα πολλοί αστυνομικοί απάντησαν ότι ο τρόπος που διατυπώνονταν οι ερωτήσεις τους κατηύθυνε να δώσουν αντιρατσιστικές απαντήσεις με τις οποίες δεν συμφωνούσαν. Αλλά κατέθεσε την αισιοδοξία της καθώς η πρόσληψη των νέων αστυνομικών μέσω των Πανελληνίων και η φοίτησή τους στην Ακαδημία έχει εξυψώσει αρκετά το επίπεδο της Αστυνομίας. Τέλος περιέγραψε τη δική της εμπειρία ως γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα και τις απαράδεκτες διακρίσεις που έχει βάλει η αστυνομία απαιτώντας από τις γυναίκες υποψήφιες να είναι τουλάχιστον 1.70 στο ύψος και να έχουν τις ίδιες ακριβώς επιδόσεις στα αθλήματα με τους άντρες (έμμεση διάκριση) αποκλείοντας ουσιαστικά μεγάλο αριθμό γυναικών από την αστυνομία.


Η πρόεδρος του Σωματείου Αλληλεγγύης Τραβεστί Τρανσέξουαλ, Πάολα Ρεβενιώτη περιέγραψε τα προβλήματα των τρανσεξουαλικών στην εκπαίδευση, στην πρόνοια, στην κατάρτιση και στις καθημερινές απαράδεκτες συλλήψεις και ανέπτυξε τα κύρια αιτήματα των τρανσεξουαλικών για επίλυση του προβλήματος που δημιουργεί το ανδρικό όνομα στην ταυτότητα σε συνδυασμό με τη γυναικεία εμφάνιση και πρότεινε να ξεκινήσει στα σχολεία μια εκπαίδευση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που να σέβεται την προσωπικότητα κάθε παιδιού και να βοηθά να εμπεδωθεί η έννοια του κοινωνικού φύλου.

Τέλος η κα Μαριανέλα Κλώκα, από την ΜΗΚΥΟ "Κόσμος χωρίς πολέμους και βία" έκανε μια λεπτομερέστατη περιγραφή των προβλημάτων των γυναικών σήμερα κι αναφέρθηκε και στις διαφορετικές προσεγγίσεις των γυναικών που ορισμένες αυτοπροσδιορίζονται ευκολότερα ως "ομοφυλόφιλες" κι άλλες προτιμούν να λέγονται "λεσβίες". Πρότεινε ένα ολόκληρο πακέτο μέτρων για την βελτίωση της θέσης των ομοφυλόφιλων γυναικών και ανέλυσε τη σημασία της κοινής δράσης. Εκλεισε την ομιλία της με την αισιόδοξη παρατήρηση ότι ζούμε το τέλος των συντηρητικών αντιλήψεων και όλοι ευχήθηκαν να έχει δίκαιο.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ανοιχτός διάλογος στον οποίο συμμετείχαν ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος από το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, ο Διονύσης Γουσέτης από την Διεθνή Αμνηστεία, η Ευαγγελία Βλάμη από τις Λεσβίες σε Δράση, Ολγα-Μαρι Καρποδίνη από τις Σαπφίδες και ο Μάνθος Πέπονας του ΑΚΟΕ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!