Η ερωμένη της ΝΤΟΡΑ ΡΩΖΕΤΤΗ

Επιμέλεια – επίμετρο: Χριστίνα Ντουνιά

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

(σελ. 248, τιμή 13,00 €)

Σειρά: Έλληνες λογοτέχνες

ISBN: 960-375-907-4

«Το βιβλίο της δ. Ντόρας Ρωζέττη, όπως το δείχνει αμέσως κι ο τίτλος του, εξιστορεί τον έρωτα μεταξύ ομοφύλων -δυο κοριτσιών, στην Αθήνα-, κι έναν έρωτα που δεν ήταν μόνο ψυχικός… Τι πιο αφύσικο, τι πιο παράνομο, τι πιο παράξενο πράγμα; Κι όμως, διαβάζοντας την ιστορία, το βρίσκει κανείς και φυσικό και νόμιμο. Γιατί; Γιατί είναι αληθινό... Τέτοιο βιβλίο ερωτικού πάθους μόνο άλλο ένα διάβασα στη ζωή μου· κι αυτό, κατά σύμπτωση, γραμμένο από γυναίκα…

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η δ. Ρωζέττη ξέρει να γράφει. Έχει τη σκέψη λεπτή και βαθιά, η πινελιά της αποδίδει γραμμή, χρώμα κι ατμόσφαιρα. Αιστάνθηκε, φαίνεται, στη ζωή της ένα μεγάλο πόνο κι έγραψε ένα θαυμάσιο βιβλίο».

Γρηγόριος Ξενόπουλος

Το μυθιστόρημα Η ερωμένη της που επαινέθηκε από τον Ξενόπουλο, αλλά εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το προσκήνιο μετά την έκδοση του 1929, έρχεται και πάλι στο φως. Αν στην εποχή του Μεσοπολέμου η ελληνική κοινωνία δεν ήταν ακόμη έτοιμη να δεχθεί την ειλικρίνεια μιας τόσο τολμηρής εξομολόγησης, η ιστορία αυτή μπορεί τώρα να διαβαστεί όπως θα το επιθυμούσε τότε η αντισυμβατική συγγραφέας της.

Ποια ήταν και τι απέγινε η Ντόρα Ρωζέττη; Ίσως έφυγε νωρίς από την Ελλάδα ή πέθανε πρόωρα, όπως και τόσοι άλλοι από τους λογοτέχνες της γενιάς της. Ίσως όμως πίσω από αυτό το ψευδώνυμο κρύβεται μια δόκιμη συγγραφέας που, για ευνόητους λόγους, κράτησε μυστική τη νεανική της απόπειρα. Ορισμένα στοιχεία του ημερολογιακού αυτού μυθιστορήματος μας επιτρέπουν να σκιαγραφήσουμε ένα πιθανό πορτρέτο της: το 1929 είναι περίπου είκοσι τριών χρόνων, έχει βιωματική σχέση με τον αιγαιοπελαγίτικο χώρο, κατάγεται μάλλον από εύπορη οικογένεια, κάνει παρέα με φεμινίστριες, καλλιτέχνες και ποιητές και συγκινείται από τις σοσιαλιστικές ιδέες. Αυτές οι ενδείξεις, αν και οδηγούν σε ορισμένες υποθέσεις, δεν μπορούν να δώσουν τη λύση στο αίνιγμα της ταυτότητας της Ντόρας Ρωζέττη.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Έρευνα hiv

Επιτέλους Σύμφωνο Συμβίωσης. Αν βρείτε τον κατάλληλο/η θα τον παντρευόσασταν;

Ναι - 38.8%
Όχι - 21.6%
Δεν ξέρω - 10.8%
Είμαι κρυφή - 28.8%
Η ψηφοφορία για αυτή τη δημοσκόπηση έχει λήξει
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα!
S-Cape club Γκάζι Γκέι Ερωτικές ιστορίες - gayhellas

...και στο Facebook!

 Hot Live webcam Gay chat!